Передплата 2024 ВЗ

Венедіктова блокує справу одіозного екснардепа Микитася, - НАБУ

  • 03.12.2020, 08:55
  • 631

Національне антикорупційне бюро звинуватило Офіс генпрокурора у перешкоджанні притягненню винних до відповідальності у справі про заволодіння майном Нацгвардії

Відповідну заяву оприлюднила пресслужба НАБУ.

Згідно із заявою, 1 грудня генпрокурорка Ірина Венедіктова змінила процесуальних керівників у справі щодо надання хабаря судовому експерту за неправдивий письмовий висновок, який стосувався справи про заволодіння 81 млн. гривень Нацгвардії України. Фігурантом цих справ є екснардеп, колишній власник ТОВ «Укрбуд Девелопмент» Максим Микитась.

Очільниця Офісу генпрокурора, запевняють в НАБУ, діяла таємно, безпідставно, не вивчивши матеріали кримінального провадження. Крім того, процесуальних керівників у справі про такі зміни сповіщено не було.

Ці дії призвели до того, що детективи НАБУ та прокурори САП не змогли у передбачені законом терміни повідомити про підозру ще одному, вже третьому, ймовірному учаснику вказаного злочину — колишньому посадовцю «УкрБуду».

«Національне бюро переконане, що ця ситуація — продовження свідомого тиску на слідство, адже за останні пів року Офіс Генерального прокурора вдається до подібних дій не вперше», — заявили в НАБУ.

НАБУ інформує, що раніше генпрокурорка затягувала процес підписання підозр нардепові, відмовляла у спрямування документів для екстрадиції бенефіціарного власника ПАТ «ВіЕйБі Банк» тощо.

Крім цього, в бюро наголошують, що у справі щодо майна Нацгвардії прокурорів було змінено безпідставно, хоча в іншій справі — щодо формули «Роттердам+» — підстави для зміни прокурорів є, але цього не роблять.

Читайте також: «Подарував десятки квартир». У мережі з'явилося відео, на якому скандальний забудовник Микитась похваляється дружбою з Богданом та Єрмаком

Нагадаємо, Микитасю — колишньому нардепу (група «Воля народу») та експрезиденту Української державної будівельної корпорації «Укрбуд» — інкримінується організація укладення договорів між підконтрольними йому особами — керівниками будівельної компанії, бенефіціарним власником якої був народний обранець, та командувачем Нацгвардії України з обміну нерухомості в Печерському районі м. Києва на нерухомість у житловому кварталі, розташованому на околиці Києва. Як наслідок такого нерівнозначного обміну державній установі згідно з експертними висновками завдано збитків на суму 81,6 млн. гривень.

2 жовтня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили йому про підозру. Вищий антикорупційний суд заарештував його та призначив заставу в розмірі 5,5 млн. грн. 8 жовтня його випустили з СІЗО після внесення зазначеної суми.

Пізніше САП подала апеляційну скаргу, за результатами розгляду якої Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України ухвалила рішення про арешт Микитася з альтернативою внесення 80 млн. гривень застави.

3 квітня стало відомо, що суд стягнув на користь держави 80 млн гривень, які були внесені в якості застави за Микитася, оскільки він порушив процесуальні зобов’язання.

Схожі новини