Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Озвучили сумний прогноз щодо траншу МВФ для України

  • 02.12.2020, 10:50
  • 653

Прогрес, нібито досягнутий урядом України в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ), може бути сильно перебільшений

Про це «Апострофу» розповіло джерело, наближене до МВФ.

За словами співрозмовника, Мінфін вже остаточно зіпсував відносини з МВФ. Таким чином, Україна не має ніяких гарантій того, що новий транш надійде найближчим часом.

Джерело додало, що МВФ і так скоротив вимоги до України і попросив «не погіршити те, що було раніше».

При цьому залишаються три вимоги, які конкретно сформульовані.

«Перше — бюджет, друге — антикорупційні органи і продовження реформи, третє — НБУ» (мається на увазі збереження незалежності Національного банку України — «Апостроф»)", — відзначило джерело.

Якщо питання з бюджетом абияк вирішили, то з приводу антикорупційного законодавства у фонду розуміння ситуації немає.

Що стосується Нацбанку, то до його керівництва ставлення з боку МВФ більш лояльне, ніж до міністра фінансів, але колишнього взаєморозуміння немає і в помині, зазначив співрозмовник «Апострофа».

З цієї причини Україна не має шансів отримати транш ні в грудні, ні навіть в січні. Якщо ж Україна виконає поставлені вимоги, то може бути підписана Staff Level Agreement (угода про транш до його затвердження радою директорів МВФ).

«У фонді розуміють, що Україні зараз це вкрай важливо», — сказав співрозмовник.

При цьому через затримку траншу уряд не може розмістити євробонди навіть під 9% річних. Підписання Staff Level Agreement дасть можливість Україні вийти на зовнішні ринки і зайняти кошти під зазначені відсотки або навіть під менші.

Схожі новини