Свіжа селера з підвіконня: лайфхак від «Доброго господаря»
Зелень селери вдасться отримати і холодної пори. Виручить метод вигонки
Насамперед приготуйте пластмасові чи дерев’яні ємкості заввишки 20−25 см. На дно слід дати шар битої цегли, гравію (так званий дренаж). А вже зверху насипайте пухку поживну ґрунтосуміш, що складається з узятих в однакових пропорціях дернової землі, торфу, перегною.
Коренеплоди використовують і маленькі (некондиційні), хоча кращі результати матимете від більших плодів — масою 60−200 г. Їх заглибте наполовину, добре обтисніть субстратом та полийте.
Відтак тару накривають цупкою тканиною й приблизно на два тижні ставлять у прохолодне місце з температурою +10°С (для вкорінення). Зволоження цього часу не потрібне (адже здатне спричинити гниття).
Щойно з’являться верхівкові бруньки — час переносити ящики на світле підвіконня. Стовпчик термометра у кімнаті повинен утримуватися в межах +18−20°С. Вже тоді розпочинайте поливи (але помірні!). Вода має бути підігрітою (+20−25°С). Ллють її лише на ґрунт, не змочуючи листя.
Ще ж важливо пам’ятати, що рослинам шкідливий застій повітря. Тому кімнату необхідно регулярно вентилювати.
Через 15−20 днів після висаджування можна збирати врожай. Перш за все зрізуйте зовнішні черешки. За правильного догляду свіжу продукцію матимете упродовж двох місяців.