Передплата 2024 «Добрий господар»

Свіжа селера з підвіконня: лайфхак від «Доброго господаря»

Зелень селери вдасться отримати і холодної пори. Виручить метод вигонки

Насамперед приготуйте пластмасові чи дерев’яні ємкості за­ввишки 20−25 см. На дно слід дати шар би­тої цегли, гравію (так званий дренаж). А вже зверху насипайте пухку поживну ґрунтосуміш, що складається з узя­тих в однакових пропо­рціях дернової землі, торфу, перегною.

Коренеплоди вико­ристовують і маленькі (некондиційні), хоча кращі результати мати­мете від більших плодів — масою 60−200 г. Їх за­глибте наполовину, до­бре обтисніть субстра­том та полийте.

Відтак тару накрива­ють цупкою тканиною й приблизно на два тижні ставлять у прохолодне місце з температурою +10°С (для вкорінен­ня). Зволоження цього часу не потрібне (адже здатне спричинити гниття).

Щойно з’являться верхівкові бруньки — час переносити ящики на світле підвіконня. Стовпчик термометра у кімнаті повинен утри­муватися в межах +18−20°С. Вже тоді розпо­чинайте поливи (але помірні!). Вода має бути підігрітою (+20−25°С). Ллють її лише на ґрунт, не змочуючи листя.

Ще ж важливо пам’ятати, що росли­нам шкідливий застій повітря. Тому кімнату необхідно регулярно вентилювати.

Через 15−20 днів піс­ля висаджування можна збирати врожай. Перш за все зрізуйте зовнішні черешки. За правиль­ного догляду свіжу про­дукцію матимете упро­довж двох місяців.