Передплатити Підтримати

Болгарський перець підніме настрій

Батьківщиною болгарського перцю є Америка. Спершу його завезли в Португалію, потім до Туреччини, і лише згодом він потрапив у сонячну Болгарію

  • Він успішно при­стосувався не лише до південноамериканської спеки, а й до помірно­го клімату. Саме тому його можна побачити на будь-якій дачній ділянці.
  • В Україні солод­кий перець називають болгарським, бо саме з Болгарії він потрапив до нас. В англійській мові він відомий, як просто «перець». В Європі його називають «паприка». У Коста-Риці — це солод­кий чилі (chile dulce). А ось в Єгипті ви почуєте назву «зелений перець» (filfil akhdar).
  • Болгарський пе­рець за шкалою пеку­чості Сковілла займає останній рядок: від 0 до 100 балів пекучості. А найбільш пекучий у світі перець — штучно виведе­ний сорт Carolina Reaper, пекучість якого стано­вить 2 мільйони 200 ти­сяч одиниць.
  • Один великий плід містить добову норму вітаміну Р для дорослої людини.
  • Регулярне спожи­вання перцю зменшує проникність і ламкість капілярних судин. А ось за кількістю вітаміну С він випереджає навіть лимон.
  • Він не лише багатий на вітаміни групи В і Р, які допомагають позбутися депресії, а й містить гор­мон радості. Схожі влас­тивості має й шоколад, але калорійність перцю значно нижча.
  • Саме червоний со­лодкий перець має до­сить велику кількість лікопіну, який перешко­джає утворенню ракових клітин.
  • Він є низькокало­рійним овочем, тому при правильному харчуванні люди, які мають зайву вагу, можуть замінити ним більш калорійні ово­чі.