Передплата 2024 ВЗ

Надувайте кульки: професорка дала три поради для постковідних пацієнтів

  • 29.11.2020, 19:55
  • 2 652

Позбутися від наслідків інфекції тим, хто вже перехворів на коронавірус, допоможуть декілька речей. Зокрема, це рухова активність, дихальні вправи і правильне харчування

Як розповідає професорка, д.м.н. Віра Черкасова, людина може самостійно подбати про себе і допомогти організму подолати ті проблеми, які виникли внаслідок зараження.

Рухова активність

Корисні звичайна ходьба, скандинавська ходьба, ходьба на біговій доріжці, підйом по сходах, ЛФК. Це полегшує відходження мокроти, поліпшує функції дихальної системи. Але доза навантаження повинна бути для кожного своя.

Вона підбирається в залежності від тяжкості перенесеної інфекції, супутньої патології, віку людини. Для когось це десять хвилин ходьби в день, а для когось — сорок.

Зрозуміло, ходьба на свіжому повітрі вдвічі корисніша.

Дихальні вправи

Надувати повітряну кульку, видувати мильні бульбашки, дути через соломинку в склянку з водою — все це дозволяє збільшувати силу дихальних м'язів. Можна займатися дихальною гімнастикою Стрельнікової.

Можна робити вправи з утрудненням вдиху і видиху. Наприклад, вдихати-видихати, зібравши губи в трубочку. Або дихати, поклавши руки на груди. І здавлюючи їх, створювати тим самим опір вдиху і видиху. Необхідно це для того, щоб дихальна мускулатура працювала.

Харчування

Під час хвороби в організмі відбуваються процеси катаболізму: все розпадається, втрачається м'язова маса, порушується клітинна структура різних органів і систем. Тому після одужання потрібно високобілкове харчування. Адже білок — будівельний матеріал для клітин, зокрема імунних.

У раціоні обов'язково має бути таке м'ясо, як парова курка, парова індичка, телятина, кролик, а також крупи, передусім гречана і перлова. Але при цьому харчування повинно залишатися збалансованим. Овочі і фрукти — щодня, не менше 400 г. в день.

Схожі новини