Передплата 2024 ВЗ

"Дістали навіть Кравчука": Україна та Росія зчепилися на переговорах щодо Донбасу

  • 26.11.2020, 08:55
  • 1 459

25 листопада відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання ситуації на Донбасі, під час якого українська і російська делегація посварилися через те, що Росія намагалася подати офіційний план дій не від свого імені, а від імені бойовиків

Про це повідомив у Facebook представник Донецька у ТКГ Сергій Гармаш.

«Сьогодні була найжорсткіша ТКГ на моїй пам'яті. Вони дістали навіть всетерплячого, дипломатичного Кравчука!» — написав Гармаш.

Він нагадав, що функції представників ОРДЛО в ТКГ чітко окреслено в Мінському комплексі заходів і мають на увазі можливість лише узгоджувати і консультувати, а отже, вони не можуть подавати будь-які документи на розгляд.

Гармаш зазначив, що всі рішення, напрацьовані в ТКГ, має ухвалювати Верховна Рада.

«А як вона може імплементувати план врегулювання конфлікту, якщо друга сторона конфлікту (фінансує і контролює його) не хоче подавати його від свого імені як член ТКГ і учасник переговорів, а просовує від нечлена, який не є суб'єктом і не несе жодної відповідальності за невиконання прийнятих рішень?» — пише представник української делегації.

Гармаш підкреслив, що бойовики з ОРДЛО, яких прагне легітимізувати Росія, не хочуть миру на Донбасі, оскільки тоді вони втратять свої «посади» і становище.

Представник української делегації заявив, що у разі, якби Росія подала план мирного врегулювання від свого імені, то Україна була б змушена з ним працювати, незалежно від того, подобається їй цей план чи ні.

«І нам абсолютно не важливо, де його підготували: на окупованій території ОРДЛО, в Москві чи у Північній Кореї, наприклад. Нам важливо, щоб був легітимний суб'єкт подачі документа і відповідальний за його виконання», — написав Гармаш.

Однак сьогодні, за словами Гармаша, у відповідь на чергове прохання Кравчука до РФ офіційно представити в ТКГ план дій від російської делегації, Гризлов заявив, що «якби такий план і з'явився, то це було би втручанням Росії у внутрішні справи України, на що Росія, звичайно ж, піти не може».

На думку Гармаша, така поведінка РФ говорить про те, що всі «дорожні карти ОРДЛО» розраховані не на мирне врегулювання, а на суб'єктивізацію російських маріонеток і зниження ролі Нормандської четвірки.

На сторінці ТКГ у Facebook заявили, що Кравчук принципово вимагає від російської сторони як учасника ТКГ взяти на себе політичну відповідальність та офіційно визначити свою позицію щодо необхідності виконати домовленості, досягнуті на найвищому рівні в Парижі в 2019 році, до кінця цього року.

Читайте також: Засідання ТКГ: Казанський розповів про суттєві поступки з боку України

5 листопада голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук повідомив, що Україна підготувала «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи, що містить пропозицію про повне припинення конфлікту і демілітаризацію тимчасово окупованої частини Донбасу на початку 2021 р.

У Кремлі відповіли, що демілітаризація Донбасу, проведення виборів і передача кордону розходяться з мінськими домовленостями.

9 листопада Кравчук повідомив, що Україна передала свій варіант плану ОБСЄ.

Схожі новини