Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленський «обіцяє» ФОПам 10 мільярдів...

Але звідки брати гроші? Навіть підвищення зарплат вчителям відклали на потім

Володимир Зеленський вкотре «годує» українців фінансовими «бульбашками». У своєму відеозверненні президент пообіцяв ФОПам «коронавірусну» підтримку — у сумі аж 10 мільярдів гривень.

«Якщо ви ФОП і змушені закрити свою кав’ярню, або ви найманий праців­ник і вас звільняють, — ви зможете отримати компенсацію — 8 тисяч гривень, — пообіцяв Зеленський. — Найближчим часом до парламен­ту буде подано законопроєкти, що передбачають підтримку населен­ня і бізнесу, які постраждали від по­силення карантину».

Зеленський також уточнив у ві­део, яким чином можна буде отри­мати компенсацію. «Потрібно за­йти в додаток „Дія“, ввести короткі дані і номер банківської карти. Піс­ля перевірки даних протягом де­кількох днів гроші будуть перера­ховані на карту».

Також передбачається ком­пенсація витрат зі сплати єдино­го соціального внеску. Це майже 1,5 млрд грн для майже 120 тисяч юридичних осіб.

Проте невідомо, звідки на все це брати гроші. Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Же­лезняк інформує, що Україна зали­шилася без грошей, а у державно­му бюджеті цього року величезна діра: не вистачає щонайменше 40 мільярдів гривень! «Була величез­на дірка у бюджеті, яку хотіли за­крити завдяки МВФ, ЄС і Світово­му банку. Але грошей нам більше ніхто не дасть, і все це через ганеб­ні рішення щодо антикорупційної системи та незалежності Нацбан­ку, — пояснив Железняк. — Держа­ва поки ще здатна платити зарп­лату, пенсії, є гроші на зовнішній борг і деякі програми оборонної галузі. А на все інше грошей не­має — на будівництво доріг, шко­ли, обладнання для лікарень. І, швидше за все, і не буде». Подей­кують, 10 мільярдів на компенса­ції ФОПам і звільненим найма­ним працівникам планують узяти з так званого ковідного фонду. З нього вже фінансували будівни­цтво доріг. Ось тільки кисню для усіх коронавірусних хворих, які його потребують, за кошти «ко­відного» фонду чомусь вчасно не закупили…

А тим часом…

Через величезну діру у державному бюджеті під­вищення зарплат вчителям відкладають. Кабінет Міні­стрів України ще на рік переніс реалізацію ухваленої в липні 2019 року постано­ви про зростання зарплат вчителів на 20−70%. «Зупи­нити до 31 грудня 2021 року дію постанови Кабінету Мі­ністрів України від 10 липня 2019 року № 822», — йдеться у постанові уряду № 1149 від 23 листопада 2020 року.

Схожі новини