Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україні потрібно уникати сценарію, який втілився у Боснії та Герцеговині, - експерт

  • 22.11.2020, 16:55
  • 849

25 років Боснія і Герцеговина живе за тимчасовим мирним договором, який після трьох тижнів складних переговорів на американській військовій базі біля Дейтона підписали президенти Сербії, Хорватії та Боснії

Про це нагадала експерт Наталя Іщенко із «Балканського оглядача» у коментарі Еспресо.TV.

Вона нагадала, що воюючі сторони під тиском Сполучених Штатів домовилися жити в формально спільній державі, але фактично розділеній на два т. зв. ентитета та на три конституційних народи.

«Передбачалося, що боснійці, серби та хорвати невдовзі домовляться між собою і облаштують спільну державу через обрані демократичні інституції так, як вони вважають за потрібне.

Але навіть через 25 років Боснія і Герцеговина так і продовжує керуватися Конституцією, яка не була ухвалена парламентом чи на референдумі, а залишилась частиною мирних Дейтонських домовленостей", — зазначила Іщенко.

Читайте також: Вільна економічна зона на Донбасі: диявол криється в деталях

Вона підкреслила, що в країні досі перебувають міжнародні сили із підтримки миру — наразі це контингент Європейського Союзу. Періодично то хорватські, то сербські політики висловлюють обурення нинішнім станом речей, боснійські ЗМІ кожного року в ці дні пишуть про те, що «Дейтон так і не запрацював», але нічого не змінюється.

«Україні потрібно ретельно вивчати цей досвід з однією метою — щоб ніколи його не повторити», — закликала Іщенко.

Схожі новини