Передплата 2024 «Добра кухня»

Журналіст випадково приєднався до секретної відеоконференції ЄС. Спалахнув скандал

  • 22.11.2020, 10:55
  • 803

Нідерландський журналіст Даніель Верлаан зміг підключитися до закритої відеоконференції міністрів оборони країн Євросоюзу в Zoom

Про це повідомляє Politico.

Журналіст з нідерландського телеканалу RTL Nieuws зумів потрапити на закриту відеоконференцію завдяки тому, що у Twitter міністра оборони Нідерландів Анки Бейевельд було опубліковано фото, на яке потрапили п'ять із шести цифр коду для підключення до конференції.

Фото видалили, але недостатньо швидко. Верлаан підібрав необхідну цифру, ввів код і без додаткових перевірок приєднався до конференції.

Коли Верлаан з'явився на екрані, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель поцікавився у нього, чи знає він, що став учасником секретної конференції.

Верлаан відповів, що він журналіст з Нідерландів і пообіцяв негайно вийти з дзвінка. Незважаючи на те, що журналіст, як і обіцяв, залишив відеоконференцію, вона була негайно перервана.

Читайте також: Перед парламентом Данії майже годину виступала фейкова Тихановська

У комісаріаті ЄС з питань зовнішньої політики, коментуючи подію, заявили, що подібне проникнення на закриті відеоконференції незаконне і про нього будуть повідомлені відповідні органи. Там підкреслили, що в ті кілька хвилин, поки журналіст брав участь у відеоконференції, міністри оборони країн ЄС не обговорювали нічого секретного.

Водночас прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що на нарадах міністрів оборони не буває нешкідливих тем.

«Нехай інші міністри на прикладі Бейевельд зрозуміють, наскільки обережними потрібно бути», — сказав Рютте.

Міноборони Нідерландів обмежилася заявою, що публікація фото з кодом доступу на конференцію була безглуздою помилкою одного зі співробітників.

Схожі новини

Читайте також