Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна запровадила санкції проти Білорусі

  • 20.11.2020, 16:50
  • 641

Україна у п'ятницю, 20 листопада, ввела санкції проти Білорусі через фальсифікацію виборів президента та порушення прав людини

Як заявив глава дипломатії Є С Жозеп Боррель таким чином Київ приєднався до санкцій Євросоюзу проти Мінська, передає пресслужба Європарламенту.

Сім країн-партнерів ЄС запровадили санкції:

  • Україна,
  • Норвегія,
  • Ісландія,
  • Північна Македонія,
  • Албанія,
  • Ліхтенштейн,
  • Чорногорія.

Також Литва, Латвія і Естонія розширили санкції щодо посадових осіб Білорусі і внесли до «чорного списку» міністрів інформації і спорту, а також співробітників міліції.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс повідомив, що Балтійські країни узгоджено доповнили список 28 прізвищами з метою «збереження тиску на режим Олександра Лукашенка», передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми працюємо за двома шляхами — європейському та національному. Ми вважаємо, що ситуація не змінюється, минулий режим нав'язує нову реальність, яка дійсно є безперспективною, і ми повинні зберігати тиск», — підкреслив Лінкявічюс.

Міністр стверджує, що в «чорному списку» Балтійських країн вже понад півтораста осіб, яким заборонено в'їзд до Литви, Латвії та Естонії. Європейські санкції введені проти 59 осіб, вони включають заборону на в'їзд і «заморожування» майна.

«У списку є міністри інформації та спорту. Міністр інформації пов'язаний з обмеженнями інтернету, міністр спорту відповідає за тероризування спортивної громадськості. В ньому також внесені додаткові міліціонери, зокрема і ті, хто брав участь в насильницьких акціях», — сказав він.

Проти офіційних осіб Білорусі Є С вже ввів два блоки санкцій. У «чорному списку» перебувають 55 представників керівництва країни, зокрема Олександр Лукашенко і силовики. Їм забороняється в'їзд в ЄС, а їхні рахунки в європейських банках, якщо будуть виявлені, заморозять.

Як відомо, легітимність Лукашенка як президента Білорусі в Євросоюзі не визнають. 12 жовтня рішення про персональні санкції проти нього затвердила Рада Є С на рівні глав МЗС.

«Сьогодні міністри підтвердили, що пан Лукашенко не має жодної демократичної легітимності і політично дали своє „зелене світло“, щоб почати підготовку наступного пакета санкцій, який включатиме самого Лукашенка», — заявив тоді офіційний представник глави дипломатії Є С Жозеп Боррель.

Услід за ЄС санкції проти 13 білоруських чиновників ввела і Канада. Про рішення оголосили у заяві, поширеній пресслужбою МЗС країни.

Схожі новини