Передплата 2024 ВЗ

Від 17 до 33 тисяч смертей: аналітики створили сценарії «карантину вихідного дня»

  • 20.11.2020, 15:10
  • 597

Найоптимістичніший розвиток подій передбачає, що показник смертності в COVID-19 Україні буде 17 тисяч

Проте для цього потрібно негайно вводити повний локдаун.

Якщо спрацює формат карантину вихідного дня, то в Україні буде понад 25 тисяч смертей від коронавірусної інфекції. Про це йдеться в аналізі Київської школи економіки.

Загалом дослідники виокремили три сценарії карантину вихідного дня — зелений, жовтий та червоний.

«Зелений сценарій — найоптимістичніший та на нашу думку малоймовірний у теперішніх умовах.

Він прогнозує 17 000 смертей при умові негайного введення локдауну по всій території України.

Жовтий сценарій — 26 000 смертей, можливий при умові, що карантин вихідного дня спрацює.

Чорний сценарій — 33 000 смертей від ковіду, відіграється, якщо теперішній карантин не спрацює", — розповідає Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки.

За його словами, критичне навантаження на лікарні можливе в грудні 2020 року.

Наразі в Україні така ситуація із заповненістю лікарень:

  • 152 лікарні — критично заповнені хворими на COVID-19.
  • 89 лікарень — заповнені на 100%.
  • 97 — сильно перевантажені.
  • Половина лікарень — у зоні відносної безпеки.

Зазначається, що критична ситуація тримається вже другий тиждень, навіть при умові постійного збільшення кількості лікарень, що приймають пацієнтів з COVID-19.

При цьому на думку аналітиків, польові госпіталі не вирішать нестачу реанімаційних ліжок для пацієнтів з COVID-19 в Україні.

Все тому, що в країні вистачає саме реанімаційних ліжок з підведеним киснем та ліжок у відділеннях інтенсивної терапії, обладнаних апаратами ШВЛ.

Якби щодня в Україні виявляли б по 2 тис. нових інфікованих, то такий рівень тестування, який у нас є сьогодні, був би актуальним. Проте сьогодні слід робити в п'ять разів більше тестів на коронавірус — близько 200 тис. на добу.

«Система тестування в Україні виведена з ладу — Україна не контролює поширення вірусу та ледве встигає діагностувати випадки пацієнтів, які вже знаходяться в лікарнях. Про це говорять цифри. Щоб взяти під контроль поширення COVID-19 при 11 000 нових випадків на добу слід проводити 220 000 ПЛР-тестів щодня. Теперішній рівень тестування, в середньому 40 000 ПЛР-тестів на добу — достатній для контролю ситуації при 2 000 нових випадків на день», — пояснює керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Павло Ковтонюк.

Дослідження також показало, що позитивними виявилися 27% тестів на коронавірус, які провели за останній тиждень. Поруч з цим у ВООЗ стверджують, що ситуацію можна контролювати, якщо ця цифра становить 5%. Сьогодні цьому показнику не відповідає жоден український регіон.

Схожі новини