Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Через поширення коронавірусу, Чехія продовжила надзвичайний стан

  • 20.11.2020, 14:10
  • 569

Чеський парламент вирішив продовжити стан надзвичайної ситуації через пандемію COVID-19 до 12 грудня

Чинний надзвичайний стан мав закінчитися 20 листопада. Натомість уряд Чехії просив про продовження режиму на 30 днів до 20 грудня, оскільки він дає можливість запроваджувати низку протиепідемічних заходів, які не можуть діяти у звичайних умовах. Однак парламентарі погодили дію обмежень на 22 дні, передає місцеве видання denik.cz.

За законом країни, уряд може запроваджувати надзвичайний стан на 30 днів — це було зроблено ще 5 жовтня через пандемію коронавірусу. Однак, подальше продовження має узгоджувати нижня палата парламенту.

На відміну від попередніх обмежень, закладам продуктовим, аптечним та галантерейним закладам торгівлі, яким дозволено працювати, продовжили дозволений робочий день на годину — до 21:00 замість 20:00.

Країна розробила п'ятиступеневий графік обмежень. Наразі діє найвищий — п'ятий. Однак за прогнозами експертів, завдяки запровадженим заходам ще до Різдва Чехія зможе перейти на третій. Він передбачає більш відчутні послаблення, зокрема скасування заборони виходити з дому в нічний час без вкрай поважних причин, обмежене відкриття нині повністю закритих бібліотек, музеїв, галерей, інших пам’яток, дозвіл на обмежену роботу зал ресторанів і кав’ярень тощо (нині вони мають право працювати тільки через віконце для видачі на винос), відкриття всіх крамниць, а не лише обмеженого кола (за умови дотримання протиепідемічних заходів) тощо.

Під час першої хвилі поширення хвороби країна одна з перших в Європі запровадила суворі обмеження, що призвело до помітного покращення ситуації та зниження кількості хворих. Однак після послаблень наприкінці літа, ситуація різко погіршилася.

Схожі новини