Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обладнання для онкохворих дітей, рай для черепах і «озерні» плани

Хто переміг у голосуванні за проєкти громадського бюджету?

Фінішувало голосування за проєкти громадського бюджету. Цьогоріч свою думку щодо нього висловили майже 104 тисячі жителів Львівської ОТГ. На реалізацію проєктів громадського бюджету з міської скарбниці надано 58 мільйонів гривень.

Проєкт-переможець, який отри­мав найбільшу підтримку містян, понад 7 тисяч голосів, — соціальний проєкт «Допоможи дитині здолати рак!». Із такою ініціативою виступила львів’янка Наталія Ліпська, яка пропонує закупів­лю сучасного обладнання для дитячої лі­карні на вул. Пилипа Орлика. «Щороку у Львові понад 30 дітей потребують опе­рацій з видалення пухлин мозку і хребта. Зараз частину цих операцій неможли­во провести у нас. Причина — відсутність спеціального обладнання. Родини зму­шені їхати за кордон, — розповіла Ната­лія Ліпська. — Вартість лікування за кор­доном — 70−100 тисяч євро. Поки родина знаходить ці кошти, дитина втрачає без­цінний час»…

Решта громадських проєктів набра­ла плюс-мінус 5 тисяч голосів «за». Зо­крема, переможцями стали проєкти з облаштування мистецького простору на вул. Пулюя, благоустрій території лікар­ні швидкої допомоги, відновлення водо­йми у парку Горіховий гай.

Один із цікавих проєктів, що переміг у конкурсі, — «Кришталева перлина Голо­ска і рай для черепах (облагородження озера Стосика)». На цей проєкт з міської скарбниці просять 3 мільйони гривень. Екоактивісти пропонують укріпити бере­ги озера Стосика, що на вул. Замарсти­нівській, оскільки вони в аварійному ста­ні. «Дно озера треба ретельно очистити, не дати впасти старим вербам, що рос­туть на березі, — зауважила авторка про­єкту Христина Лишак. — По дамбі прохо­дить велодоріжка, яка через підмивання берега під загрозою зсуву».

Так після реконструкції виглядатиме озеро Стосика – райське місце для черепашок. Фото з відкритих джерел
Так після реконструкції виглядатиме озеро Стосика – райське місце для черепашок. Фото з відкритих джерел

А при чому тут черепахи? Озеро Сто­сика є давньою природною водоймою, яка зафіксована на картах 1779−1783 ро­ків. Місцеві мешканці назвали водойму на честь Йосипа Стосика, який працював на підприємця Соломона Шляйхера. Той до 1939 року мав невеликий цегляний завод на пагорбі, біля старого цвинтаря села Голоско. У цьому озері поселилися два види черепах — болотна та червоно­вуха. Тож їм готують водний рай.

Схожі новини