Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Омбудсмен просить у восьми областях скасувати регіональні мови

  • 19.11.2020, 19:30
  • 738

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь вимагає від місцевих рад скасувати рішення про функціонування регіональних мов

Уповноважений із захисту державної мови звернувся до генпрокурорки Ірини Венедіктової через суд скасувати відповідні рішення. Про це повідомляють на сторінці омбудсмена в Facebook.

Кремінь зазначає, незважаючи на скасування закону про основи державної мовної політики, регіональні мови фактично діють в окремих громадах Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської та Чернівецької областей.

«Відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», прийнятому 2019 року, всі органи державної влади та місцевого самоврядування, мали в шестимісячний термін із дня набуття чинності цього закону, забезпечити приведення нормативних актів у відповідність.

Проте, окремі органи місцевого самоврядування й досі цього не зробили, а в деяких з них ведеться діловодство та навіть прийняття рішень здійснюється виключно регіональною мовою, що є прямим порушенням чинного законодавства", — йдеться в повідомленні.

Мовний омбудсмен звернувся до новообраних депутатів низки місцевих рад із проханням скасувати рішення про функціонування регіональних мов.

Схожі новини