Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В онкохворих забрали $3,5 млн на ремонт доріг

  • 19.11.2020, 13:10
  • 786

Влада перенаправила від головного онкоцентру України $3,5 млн на ремонт доріг, а сам центр не бачив ремонту 30 років

В Україні частину грошей з Фонду боротьби з COVID-19 перенаправили на ремонт доріг, а потім туди ж вирішили пустити і гроші, спрямовані на боротьбу з онкозахворюваннями. Понад 3,5 мільйони доларів спочатку були виділені на головну онкологічну лабораторію в країні, якій давно потрібен ремонт. Але замість лабораторії ремонтувати вирішили дороги.

В Національний інститут раку в Києві пацієнти з'їжджаються з усієї України. Лікарка і завідувачка лабораторією Наталія Храновська показує тутешню лабораторію.

«Тут понад 30 років не було ремонту. Меблі всі застарілі, устаткуванню — понад 10 років», — розповіла Наталія Храновська, передає Радіо Свобода.

Саме тут проводять основну діагностику раку. Багато досліджень робити зовсім не можуть, тому що немає необхідного обладнання. Те, що є, куплене переважно за гроші спонсорів.

«Ми дуже його бережемо і підтримуємо, але все інше, ви бачите, воно вже не витримує критики, ну ось … все говорить саме за себе», — говорить Храновська.

Ще в 2017 році влада пообіцяла провести реконструкцію цієї лабораторії. Підготували проєкт, з бюджету виділили понад 3,5 мільйони доларів, але через бюрократію роботи досі не почалися, говорить Храновська:

«Лабораторія такого рівня в Національному інституті раку, вона зараз тримається виключно на ентузіазмі співробітників цієї лабораторії, які фанати і фахівці своєї справи, справжні фахівці своєї справи і просто хочуть продовжувати свою роботу».

А в жовтні цього року в уряді вирішили, що, оскільки гроші не використали, основну частину віддадуть на ремонт доріг і на реконструкцію монастиря у Львівській області та місцевого університету.

Схожі новини