Передплата 2024 «Добра кухня»

Долю збірної України визначить жереб?

Зіграти проти швейцарців завадив клятий коронавірус...

І все-таки певна користь від скасування матчу футбольної Ліги націй УЄФА між збірними Швейцарії і України була. Любителі футболу змогли спокійно насолодитися трансляцією поєдинку Іспанія — Німеччина, у якому «Червона фурія» розібрала «Бундес-машину» на гвинтики… Але якщо серйозно, ситуація неприємна. Спалах коронавірусу в таборі підопічних Андрія Шевченка не дозволив їм вийти на поле у Люцерні. Тож запитання «Хто саме, Україна чи Швейцарія, залишився у елітній Лізі, А Ліги націй?» залишається без відповіді…

Додаткове тестування на коронавірус «синьо-жов­ті» пройшли у Швейцарії 16 листопада, напередодні свого останнього матчу у Групі 4 Ліги А. Позитивні тести одержали Мали­новський, Кривцов і Мораеш. По­при це, українці були готові гра­ти, УЄФА і збірна Швейцарії також не мали заперечень. Але втрутив­ся лікар швейцарського кантону Люцерн, який мав право прийня­ти остаточне рішення. На думку лі­каря, деякі гравці збірної України, тести яких були негативними, та­кож могли бути інфікованими, мов­ляв, тести ще просто цього не пока­зали… А відтак, за рішенням лікаря, усю нашу збірну відправили на ка­рантин, а поєдинок Швейцарія — Україна не відбувся.

Що тепер? «Подальшу долю матчу Швейцарія — Україна вирі­шуватиме Дисциплінарний комітет УЄФА, — повідомив прессекретар національної футбольної збірної України Олександр Гливінський. — Цей комітет, згідно з чинним ко­дексом, може прийняти три варіан­ти рішення: перенести матч на іншу дату, виявити провину однієї з ко­манд у тому, що гра не відбулася, або жеребом визначити результат зустрічі — перемога однієї з команд або нічия. Коли саме відбудеться засідання Дисциплінарного коміте­ту УЄФА, сказати важко, але це точ­но не буде оперативно».

Варіант із перенесенням мат­чу Швейцарія — Україна видаєть­ся найбільш справедливим, адже усе має вирішуватися на футболь­ному полі. От тільки цього, «коро­навірусного» року, вільних дат у футбольному календарі немає… «Провина» однієї зі збірних якось не проглядається. Позитивні тес­ти були у таборах обох збірних, але обидві були готові грати. І, що най­важливіше, обидві мали у своєму розпорядженні необхідну для про­ведення матчу кількість футболіс­тів. (Саме тому, до речі, УЄФА дав добро на проведення поєдинку). Отже, якщо якусь збірну визнають винною у зриві матчу, таке рішення буде вкрай сумнівним.

Залишається варіант із жере­бом? Хоча він «сліпий», шанси збір­ної України удвічі вищі, ніж у збірної Швейцарії (понад 66% проти понад 33%). Оскільки у турнірній табли­ці Групи 4 у «синьо-жовтих» на очко більше, то альпійців влаштує тіль­ки їхня перемога, а українців — наша перемога і нічия.

Схожі новини