Передплата 2024 «Добра кухня»

20% українців матимуть безкоштовні вакцини від коронавірусу - Ляшко

  • 19.11.2020, 11:50
  • 529

Україна отримає на безоплатній основі 8 млн доз вакцин від коронавірусу

Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає Громадське.

Отримає ці вакцини України в межах Глобального механізму з доступу до вакцин від COVID-19 — COVAX.

«Сьогодні стало відомо, що Україна, як одна з країн, яка включена в роботу глобального механізму COVAX, має можливість отримати вакцини від коронавірусної хвороби в кількості доз, що дорівнює 20% населення безкоштовно», — розповів Ляшко.

Він уточнив, що така домовленість означає, що 4 мільйонів українців «зможуть вакцинуватися в першій половині 2021 року коштом фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів і урядів інших країн».

Відзначимо, що дані головного санітарного лікаря не збігаються з точки зору математики. Хоча перепису в Україні не було дуже давно, але зараз населення точно не 20 млн (якщо 4 млн — це 20%). Так званий електронний перепис станом на 1 грудня 2019 го показав, що в Україні 37 мільйонів 289 тисяч осіб.

Прессекретар Віктора Ляшка Оксана Фартак пояснила нам, що вакцину потрібно вводити двічі, тому все в замітці правильно. Тобто доз буде 8 мільйонів, але їх вистачить на 4 мільйони осіб. Тобто де-факто безкоштовних вакцин вистачить на близько 10% населення.

Також ми запитали, які групи населення будуть в пріоритеті. Фартак розповіла, що таких груп чотири: медики, вчителі, правоохоронці та люди похилого віку. Серед цих категорій отримані вакцини розподілять рівномірно.

«А коли закуплять вакцину додатково за державні кошти, то тоді будуть далі вакцинувати (решта населення — ред.)», — сказала вона.

Ще Ляшко уточнив, що вакцина від американської компанії Moderna, яка нещодавно показала ефективність в 94,5%, також приєдналася до механізму COVAX.

Схожі новини