Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Буковині зафіксували спалах чуми у свиней: що варто знати про хворобу

  • 17.11.2020, 18:15
  • 685

У Кіцманському районі Чернівецької області зафіксували випадок африканської чуми свиней

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Читайте також: Свині не винні…

Зазначається, що чуму виявили на території колишнього військово-вертолітного аеродрому між селами Лужани і Шипинці, що на Буковині. Наразі фахівці зафіксували один спалах хвороби, де кількість свиней із підозрою на захворювання становить 17 голів.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника хвороби. Крім того, фахівці мають визначити межі епізоотичного осередку, зон захисту та спостереження, щоб локалізувати та ліквідувати спалах.

Господарствам, які займаються розведенням худоби, рекомендують уникати зв'язків із територією, де виявили чуму.

Як повідомлялося, у селі Лукавець-Журівський Рогатинського району Івано-Франківської області виявили спалах африканської чуми свиней. В господарстві у чоловіка було 62 голови свиней, усіх їх умертвили, а трупи закопали. В приміщенні, де утримувались тварини, провели дезінфекцію.

Довідка

Африканська чума свиней (скорочена назва — АЧС) — інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней збудником якого є вірус. За своєю будовою вірус АЧС — це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, належить до родини Asfaviridae. Дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе.

Що необхідно знати про африканську чуму свиней:

  • АЧС не становить небезпеки для людей;
  • на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині;
  • основний шлях передачі збудника — безпосередній контакт тварин та перенесення збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої свині і мала контакт із здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, зокрема й харчові відходи.

Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста.

Схожі новини