Передплата 2024 «Добра кухня»

Міжнародний день студента: історія і традиції свята

  • 17.11.2020, 10:15
  • 1 619

У вівторок, 17 листопада, в Україні та світі відзначається Міжнародний день студента

Це свято об'єднує молодь усієї Землі; у багатьох країнах цей день у студентів є вихідним. OBOZREVATEL розповідає історію свята та як воно відзначається.

Історія свята

28 жовтня 1939 року в окупованій нацистами Празі війська Гітлера розігнали демонстрацію на честь річниці утворення Чехословацької держави, в якій брали участь студенти та їхні викладачі. Під час розгону був важко поранений студент-медик Ян Оплетал — 11 листопада він помер. Похорони Яна перетворилися на акцію протесту проти окупації, у якій взяли участь тисячі людей.

У результаті нацисти заарештували десятки демонстрантів, а 17 листопада рано вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1,2 тисячі студентів були арештовані й вислані в концтабір Заксенхаузен. Дев'ятьох лідерів студентських організацій стратили у в'язниці.

Через два роки, у 1941-му, в Лондоні відбулася Міжнародна зустріч студентів проти нацизму, під час якої чехословацький комуніст Отто Шлінген висунув пропозицію щорічно 17 листопада відзначати День студента на честь загиблих.

Традиції в День студента

Зараз День Студента відзначається як життєствердне свято молодості. Цього дня у всьому світі проходять масові святкування: концерти, вечірки, дискотеки в університетах і в гуртожитках, а також різні офіційні заходи у вишах.

Також у День студента є традиція організовувати різноманітні конференції та семінари на тему розвитку студентського самоврядування. Однак в умовах локдауну, який введено в багатьох країнах світу через пандемію коронавірусу, святкування 2020 року буде значно обмежено.

В Україні День студента відзначається двічі на рік: крім листопадової дати, свято також проводиться в Тетянин день 25 січня.

День студента у Львові

З нагоди свята львівська молодь одягне левів на площі Ринок у мантії, заспіває студентський гімн, а найактивніші молоді державотворці отримають грамоти від громади міста.

Захід розпочнеться о 10.30 на площі Ринок за участі міського голови та студентської молоді міста. Задля безпеки учасників заходу, управління молодіжної політики наголошує на дотриманні усіх карантинних обмежень.

Схожі новини