Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як оголений нерв. Відомі львівські співаки презентували кліп «Настав час» (відео)

  • 16.11.2020, 16:22
  • 1 201

Історія Героя України Андрія Кизила, який загинув в бою за Авдіївку у 23 роки, стала потужною піснею, що нагадує українцям про війну: «Я ж приречений на війну, / Але це не моя провина. / Я ж воскресну, та не прощу, / Що не я виховую сина…»

Троє відомих львівських співаків — В’ячеслав Сінчук, Андрій Капраль (вокальна формація «Піккардійська Терція») і Зіновій Карач (гурт Wszystko) — презентують пісню і відеокліп «Настав час». В основу потужної композиції лягла історія Героя України (звання отримав посмертно) Андрія Кизила, який загинув в бою за Авдіївку на початку 2017 року, маючи лише 23 роки і семимісячного синочка…

«Я ж приречений на війну, / Але це не моя провина. / Я ж воскресну, та не прощу, / Що не я виховую сина…», — ці слова із пісні «Настав час» б’ють наче струмом. Уся композиція — оголений нерв. Музику створив В’ячеслав Сінчук, слова — Ілона Ельтек, аранжування — Остап Панчишин, а запис, зведення та мастеринг були проведені на студії Jenny Records (звукорежисер — Мар’ян Криськув).

Кліп «Настав час» — також дуже емоційний. Історія воїна Андрія Кизила — це історія лише одного Героя. А їх — тих, хто за останні шість з половиною років у ході російсько-української війни віддав за незалежність та цілісність України найдорожче — власне життя, — тільки на Львівщині — понад три сотні (зі Львова — близько 70). А загалом по Україні кількість жертв уже сягнула цифри у понад 13 тисяч. І війна триває…

Вдова Андрія Кизила Оксана Кизило розповідає, що до війни її чоловік мав три найзаповітніші мрії: вивчити англійську мову, служити у спецназі і взяти участь у миротворчій місії за кордоном.

«Тоді, у 2013-му, він говорив: „У нас війни не буде. А який з мене військовий, якщо я не бачив війни?“. На жаль, слова Андрія не справдилися — уже незадовго Україну охопила війна… Мій чоловік з великою честю їхав на схід захищати нашу землю. Він був „хворий“ війною. Відстояти Україну стало справою його життя. Зараз мені дуже болить, що українці збайдужіли… Байдужість була і в 2014-му, є вона і у 2020-му. Але що рік, то, на жаль, все більша і більша. Нові загиблі уже нікого не дивують… В мене росте дитина, яка постійно питає за тата… І я дуже боюся часу, коли син опиниться у суспільстві, яке знівелює і знецінить подвиг його тата. А таких сімей, як наша, по всій країні — тисячі. І всім їм дуже боляче, що так швидко міліє пам'ять народу…».

«Ця історія не відпускала мене майже три роки, — каже автор ідеї та режисер кліпу, народна артистка України, керівник ТанцТеатру „Життя“ Ірина Мазур. — Сьогодні дуже боляче й образливо спостерігати за людьми, збайдужілими не тільки до своєї країни, а й до подвигу тих, хто віддав за неї життя. Невже так важко зрозуміти, що найбільше, чого хоче ворог, — це деморалізувати нас, зробити українців інертною масою, якій байдуже, якою мовою розмовляти, яку історію вчити і яких героїв шанувати. Що ми говоритимемо дітям, які втратили батьків на війні: хтось із них бачив свого тата, а хтось взагалі не встиг… Казатимемо про складність вибору між незалежністю держави і „хлібом з ковбасою“? Історія, закладена в основу пісні „Настав час“, — це історія не однієї родини, а цілої України. Вона стосується кожного, і треба просто пам’ятати, що байдужість у нашому випадку — найгірша союзниця, причому на всіх фронтах: в сім’ї, на роботі і, зрештою, на виборах… Вірю, що рядки „Ми приречені на життя“ стануть пророчими для нас і для всієї країни».

Сфера культури зараз переживає не найкращі часи. А такі патріотичні пісні та відео, як «Настав час», — актуальні та вкрай потрібні українцям — аби живити та берегти пам’ять і давати наснагу рухатися вперед. Створення цього кліпу стало можливим завдяки підтримці та сприянню народного депутата України, кандидата на посаду міського голови Львова Олега Синютки.