Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна підкорюватиме сусідні планети разом із NASA

  • 13.11.2020, 14:55
  • 666

Державне космічне агентство України приєдналося до програми NASA "Артеміда" про співпрацю в дослідженні Місяця, Марса, комет та астероїдів

Про це поінформували в пресслужбі агентства.

Відтак, Україна стала дев’ятою країною-підписантом угоди по «Артеміді». Раніше документ підписали США, Велика Британія, Італія, Канада, Австралія, Японія, Об’єднані Арабські Емірати і Люксембург.

Варто зазначити, що серед країн, які підписали документ, немає Росії і Китаю.

Домовленості містять набір принципів, якими будуть керуватися держави-підписанти в рамках їх участі в програмі «Артеміда» американського Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA). Це такі принципи, як:

Мирне дослідження: всі заходи, що проводяться за програмою «Артеміда», повинні здійснюватися в мирних цілях.

  • Прозорість: підписанти здійснюватимуть свою діяльність прозоро, щоб уникнути непорозумінь і конфліктів.
  • Сумісність: нації, які братимуть участь у програмі, будуть прагнути підтримувати «сумісність систем для підвищення їх безпеки і стабільності».
  • Екстрена допомога: підписанти зобов’язуються надавати допомогу особам, які постраждали в рамках реалізації програми «Артеміда».
  • Реєстрація космічних об’єктів: будь-яка держава, яка бере участь в програмі, має бути учасником Конвенції про реєстрацію.
  • Поширення наукових даних: підписанти зобов’язуються публічно оприлюднити наукову інформацію, отриману в рамках реалізації програми.
  • Збереження спадщини: підписанти зобов’язуються зберігати космічну спадщину.
  • Космічні ресурси: видобуток та використання космічних ресурсів є ключовим чинником безпечних і стійких досліджень.
  • Деконфліктизація діяльності: підписанти зобов’язуються запобігати шкідливому втручанню, як того вимагає Договір по космосу.
  • Орбітальне сміття: підписанти зобов’язуються планувати безпечне захоронення сміття.

Як зазначив голова Державного космічного агентства України Володимир Усов, підписання угоди є дуже важливим для нашої країни, тому що дозволить «реалізувати свої власні проєкти в партнерстві з провідними космічними агентствами світу».

«Це логічний крок в продовження того, що ми вже вступили в Moon Village Association (глобальну неурядову організацію, метою якої є підтримка неформального спілкування з досліджень Місяця, — ред.)… Логічно, що ми далі хочемо реалізовувати наш потенціал в рамках програми „Артеміда“. Перераховані принципи і домовленості не порушують міжнародних зобов’язань України в сфері космічної діяльності», — наголосив Усов.

Читайте також: Росія запустила у космос підозрілий снаряд: американці забили на сполох

В агентстві запевнили, що Україна «має всі науково-технічні можливості і досвід, які дозволяють їй стати одним із вагомих партнерів NASA під час реалізації програми «Артеміда».

Відзначається, що підписання угоди сприятиме розширенню співробітництва України і США в «космічній діяльності».

ДОВІДКА. «Артеміда» (англ. Artemis) — фінансована урядом США пілотована космічна програма NASA із повернення людей на Місяць. Однією з цілей програми є відправка на Південний полюс Місяця «першої жінки і наступного чоловіки» («the first woman and the next man» — відсилання до того факту, що чоловіки на Місяці в рамках програми «Аполлон» вже були). Програма «Артеміда стане сходинкою до створення постійно жилого поселення на Місяці і створить фундамент для освоєння Марса.

Схожі новини