Передплата 2024 «Добра кухня»

"Створюємо важку патологію": лікар виступив проти скасування планових операцій

  • 13.11.2020, 10:55
  • 541

Головний лікар Одеської обласної лікарні (2005-2010) Сергій Калинчук розповів про наслідки скасування планових операцій

Він навів кілька прикладів, за яких зволікання може коштувати пацієнтам життя. Про це він розповів в ефірі суспільно-політичного ток-шоу «Право на владу».

«У мене пацієнт отримав три місяці тому діагноз «онкологія». Онколог йому прописав схему лікування. Першим етапом — променева терапія. Наступний етап — оперативне втручання. Пацієнт пройшов променеву терапію. І йому зараз показано оперативне втручання. Він не може його зробити, тому що планова хірургія заборонена. Відповідно, коли вона у нас буде дозволена — через місяць, два, три, чотири — ми не знаємо. І що буде далі з цією онкологією у цього пацієнта, коли ми пропустимо етап операції?

Наступний пацієнт із пороком серця. У нього була призначена операція на кінець листопада. Він на неї вже не потрапляє. Йому доведеться чекати поки він не дійде до стадії декомпенсації. І потім, коли у нас різко зросте летальність від COVID-19, ми будемо говорити про те, що ця летальність обумовлена ​​тим, що у нас пацієнти мали важку хронічну патологію. Так ми ж самі її цими рішеннями і створюємо, цю важку патологію для того, щоб погіршити стан наших хворих", — сказав Сергій Калинчук.

Читайте також: Лікарка дала страшний прогноз щодо епідемії коронавірусу в Україні

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я скасувало всі планові операції, аби збільшити в лікарнях кількість ліжок для інфікованих на коронавірус.

Схожі новини