Передплата 2024 «Добрий господар»

Біля Стіни Плачу в Єрусалимі знайшли горщик із золотими монетами (фото)

  • 12.11.2020, 19:50
  • 1 258

У Єврейському кварталі Єрусалиму археологи знайшли невеликий глечик із золотими монетами, скарбничку приховали близько 1050 років тому

На знахідку, схожу на чашку для кави, натрапили ще місяць потому, але вирішили відкласти її. Нещодавно директор розкопок Девід Геллман покрутив глечик у руках і з нього вилетіли брудні блискучі монетки, повідомляє Live Science.

«Я вперше за свою кар'єру археолога виявив золото, і це було надзвичайно захопливо», — описав враження Геллман.

Ідеальний стан дозволив легко визначити вік монет. Вони датувалися 940−970 роками. У ті часи шиїтська династія Фатімідів завоювала Єгипет, Сирію та Ізраїль, які до того перебували під владою Аббасидского халіфату.

2 золоті динари викарбували в Рамлі під час правління халіфа аль-Муті (946−974 р.) і його регіонального управителя Абу Алі аль-Касима ібн аль-Іхшіда Унуджура. Решту монет виготовили в Каїрі при правителі Фатімідів аль-Муїззі (953−975) і його наступникові аль-Азізі (975−996 р.)

Нумізмат Роберт Кул розповів, що тодішнє населення жило у складних умовах. Ці 4 монети рівнялися місячній зарплаті дрібного чиновника чи чотиримісячній зарплаті звичайного робітника. При цьому додав, що старший скарбник міг заробляти до 7 тис. динарів на місяць та отримувати сотні тисяч прибутку від своїх сільськогосподарських володінь.

Схожі новини