Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Голос євреїв вирішив долю президентських виборів в США – докази

  • 11.11.2020, 19:30
  • 3 477

Велика єврейська підтримка забезпечила перемогу Джо Байдена і видворення Дональда Трампа з Білого дому, без цього Трамп залишився б президентом США ще на чотири роки

Торік Трамп заявив, що підтримка, яка надається американськими євреями демократам, свідчить про їх «нелояльність» народу і Державі Ізраїль. Можна тільки уявити собі реакцію Трампа — і його найгарячіших прихильників, — коли з'ясується, що саме голоси євреїв привели до зміни господаря Білого дому. Той, хто обіцяв Трампу підтримку єврейської громади в нагороду за його, нібито, проізраїльську політику, повинен терміново шукати собі виправдання, пишуть Деталі.

З цифрами не посперечаєшся. Байден переміг завдяки незначній різниці голосів, здобутої ним у Пенсільванії. Саме це дозволило йому набрати 270 голосів вибірників і проголосити себе обраним президентом США. Без цього Джон Кінг досі стояв би в студії CNN перед своїми діаграмами і таблицями, чекаючи результатів з Тортоліти (штат Арізона), або якогось іншого глухого містечка, про який раніше ніхто не чув.

Без євреїв Джо Байден програв би у Пенсільванії. Математика тут проста. У Пенсільванії налічується від 300 до 500 тисяч євреїв, в залежності від того, як рахувати. Візьмемо середню цифру — 400 тисяч. Понад 80 відсотків євреїв Пенсільванії — повнолітні громадяни, і більш як 80 відсотків з них взяли участь в голосуванні. Відповідно до передвиборчих опитувань, число прихильників Байдена серед них перевищувало число прихильників Трампа втричі.

Це означає, що виборче право в Пенсільванії мають 320 тисяч євреїв і 256 тисяч з них взяли участь в голосуванні — 192 тисячі підтримали Байдена і 70 тисяч — Трампа. Отже, завдяки цьому кандидат демократів отримав перевагу в 122 тисячі голосів, випередивши Трампа на 45 тисяч голосів. Це означає, що якби б не євреї, Трамп легко переміг би Байдена, і ми всі зараз жили б в іншому світі.

Навіть якщо прийняти мінімальну оцінку єврейського населення Пенсільванії, 300 тисяч, вийде, що в цьому штаті участь у виборах взяли 192 тисячі євреїв. Відповідно до «екзитполу», яке провело агентство «Аssociated Press» в Пенсільванії, єврейські голоси розподілилися між Байденом і Трампом в співвідношенні 7:3. Отже, Байдена підтримали 134 тисячі євреїв, а Трампа — 58 тисяч. Різниця в 76 тисяч голосів знову забезпечує очевидну перевагу кандидату демократів. Все, гра закінчена.

Хтось може сказати, що після остаточного підрахунку голосів з'ясується, що Байден виграв би і без Пенсільванії. Можливо, Джорджія або Арізона теж могли забезпечити Байдену підтримку 270 вибірників. Але без єврейських голосів йому б не перемогти ні в Джорджії, ні в Арізоні.

В Арізоні налічується близько 100 тисяч єврейських виборців. Виборча активність в США склала 80 відсотків, отже, 80 тисяч євреїв Арізони взяли участь у виборах. 60 тисяч їхніх голосів дісталися Байдену, 20 тисяч — Трампу. Таким чином, кандидат демократів випередив свого суперника на 40 тисяч голосів. Поки що Трамп випереджає Байдена в Арізоні на 17 тисяч голосів.

Те ж саме відбувається в Джорджії. У цьому штаті налічується близько 130 тисяч єврейських виборців. Якщо 100 тисяч з них проголосували, 75 тисяч бюлетенів дісталися Байдену і 25 тисяч — Трампу, різниця становить 50 тисяч. Байден випереджає Трампа в Джорджії на 11 тисяч голосів, без цього ситуація була б зворотна — Трамп вів би з перевагою в 39 тисяч голосів.

В інших штатах підтримка євреїв, можливо, не зіграла вирішальної ролі в перемозі Байдена, але все одно вона була надзвичайно важлива. У Неваді Байден обійшов Трампа на 36 тисяч голосів. Розрив між єврейськими голосами, відданими за обох кандидатів, склав 30 тисяч. У Мічигані цей розрив становив 36 тисяч, а Байден випередив Трампа на 48 тисяч голосів. Але без євреїв і Неваду, і Мічиган, можливо, очікував би додатковий перерахунок голосів.

Зрозуміло, єврейські голоси у всіх штатах не розподілені в рівній пропорції. Коливання тут, як і всюди, залежать від різноманітних чинників: освітнього рівня, економічного становища, релігії, участі у діловій активності. В якихось громадах переважають консерватори і реформісти, в якихось — ультраортодокси, десь традиційно схиляються вліво, десь — вправо. Але всі опитування незаперечно свідчать: американські євреї підтримали демократів.

Протягом багатьох років вплив євреїв на вибори в США обмежувався грошовими пожертвами і агітацією за того чи іншого кандидата. Вперше в історії єврейські голоси вирішили результат президентських перегонів. Досі цим фактором нехтували — через високу концентрацію євреїв в таких традиційно демократичних штатах, як Каліфорнія, Нью-Йорк та Іллінойс. На цей раз єврейський голос набув вирішального значення — через жорстку боротьбу за кожен бюлетень, що розгорнулася в Пенсільванії, Мічігані, Арізоні і Неваді.

Американські євреї точно так могли привести до влади і Ала Гора в 2000 році, якщо б він переміг Джорджа Буша-молодшого у Флориді. У 1960 році Джон Кеннеді став президентом, отримавши 80 відсотків єврейських голосів. Без цього Кеннеді міг програти в Нью-Джерсі і в Іллінойсі, де перемогу йому забезпечила мізерно мала перевага. Але завдяки цьому він забезпечив собі підтримку 270 вибірників.

Можливо, вперше в історії американські євреї змогли самостійно привести до перемоги підтриманого ними кандидата. Той факт, що вони відмовились підтримати кандидата, який користувався репутацією кращого друга Ізраїлю, підкреслює, що у єврейства США є турботи важливіші. Втім, і Байдену довіряють в Ізраїлі, незважаючи на те, що праві єврейські кола вважають його і очолювану ним партію своїми смертельними ворогами.

І в США, і в Ізраїлі праві назвуть підтримку, надану євреями демократам, зрадою. Більшість американців і всього демократичного світу, а також меншість ізраїльтян, вважатимуть єврейські голоси, віддані за Байдена, посланим порятунком.

Трамп, як зазвичай, скаже що-небудь безглузде. Він напевно звинуватить євреїв в «нелояльності» і не задумається про те, як його поведінка і сповідування ним моральних цінностей відштовхнули від нього американське єврейство. Але для Трампа нормально.

Схожі новини