Передплата 2024 «Добрий господар»

Назвали чотири фактори, які можуть різко "підкосити" імунітет людини

  • 10.11.2020, 20:35
  • 30.2K

Щоб організм взимку був краще захищений від інфекцій, зокрема й коронавірусних, вам насамперед потрібна сильна імунна система

Фахівці розповіли, які чотири фактори здатні різко знижувати захисний потенціал імунітету. Пише німецький журнал Freundin.

Замерзання. Фахівці пояснюють: коли ми замерзаємо, слизова оболонка носа і горла погано забезпечується кров'ю — це полегшує проникнення патогенів в організм. Тому у холодну пору року потрібно тепло одягатися, зокрема важливо, щоб не мерзли ноги.

Занадто інтенсивні фізичні навантаження. Важка робота та виснажливі тренування теж можуть послабити імунітет. Дослідження показали, що інтенсивні навантаження ведуть до скорочення кількості лейкоцитів у крові.

Знеболюючі. Парацетамол, ібупрофен і АСК блокують фермент, без якого неможливе утворення відповідних антитіл. Медики радять не приймати цих препаратів на початку захворювання, коли симптоми ще маловиражені.

Алкоголь і сигарети. Вони мають властивість деактивувати імунні клітини. У сезон зростання інфекцій лікарі наполегливо рекомендують відмовитися від спиртного і тютюну, а тим паче, не вживати їх разом — таке поєднання завдає по-справжньому руйнівний удар по імунітету.

Схожі новини