Передплата 2024 ВЗ

Що їсти, щоб захистити легені від коронавірусу?

Найкраща профілактика для підтримування здоров’я легенів – повноцінний сон, помірні фізичні навантаження і збалансоване харчування. Лікарі склали список продуктів, які допомагають зберегти здоров’я легенів

Яблука. Їжте більше яблук! Комплекс вітамінів С, Е і бета-каро­тин полегшують дихання, знижують ризик виникнення респіраторних захворювань і поліпшують роботу легень. Їжте яблука щодня і багато, алергії від них майже не буває.

Волоські горіхи і жирна риба. Волоські горіхи — джерело цінних омега-3 жирних кислот. Вірогідність захворювання на астму різко знижується, якщо ви з’їдаєте лише жменьку волось­ких горіхів на день. Більше їсти не варто. А ось у жирній рибі можете себе не обмежувати. Регулярно готуйте і їжте скумбрію, сьомгу, оселедець.

Чорниця. Сезонні ягоди над­звичайно корисні для організ­му загалом. Але для збережен­ня здоров’я легенів особливо цінні ягоди чорниці. Вони славлять­ся підвищеним вмістом вітаміну С, який активно бореться із захворю­ваннями, що вражають органи ди­хання, у тому числі з пневмонією.

Броколі. Є народне повір’я, що продукти дуже корисні для тих органів, на які вони схожі. Волоські горіхи — для мозку, помідори — для серця, броколі — для легенів. І це правда! У броколі багато фолієвої кислоти, каротиноїдів і вітаміну С, що у комплексі допомагає бороти­ся з внутрішніми запаленнями.

Каєнський перець. Чай з ка­єнським перцем, мабуть, складе конкуренцію перевіреному на­родному засобу — чаю з обліпи­хою та імбиром. Капсаїцин за­хищає слизову оболонку органів дихання, а бета-каротин скорочує ризик розвитку астми. Вважають, що каєнський перець навіть до­помагає знизити ризик розвитку раку легенів.

Імбир. Допомагає очистити легені, сприяючи процесу де­токсикації. Американські вчені вважають імбир одним з голо­вних продуктів для зміцнення легенів.

Банани. У бананах багато калію, а він необхідний для нор­мальної роботи респіраторної системи. Численні дослідження вчених довели: якщо у раціоні лю­дини, особливо дитини, достат­ньо продуктів, багатих на калій, то об’єм легенів більший і вони краще функціонують. Калію також багато у шпинаті, бататі, квасолі.

Часник. До складу часнику входять речовини, що сприяють очищенню органів дихання від токсинів і знижують негативний вплив канцерогенів. Крім того, часник має антисептичні власти­вості і зменшує запальні процеси, у тому числі й у легенях.

Помідори. У помідорах є калій і багато вітаміну С. А ще це джере­ло лікопіну — речовини, що поліп­шує роботу органів дихання.

Куркума. Ці прянощі мають протизапальну властивість, нада­ють потужну імуностимулювальну і антиоксидантну дію. Мелена кур­кума — чудовий засіб для лікуван­ня кашлю.

І ще — пийте якомога більше води! Вода покращує метаболізм, сприяє прискореному очищенню дихальної системи від накопиче­них шкідливих речовин, запобігає внутрішнім запаленням. Пийте мінімум півтора-два літри води на день!

Схожі новини