Передплата 2024 ВЗ

Спецоперацію зі штурму в'язниць Донецька зірвано через зраду у керівництві країни - ЗСУ

  • 10.11.2020, 08:55
  • 1 361

Ексспівробітник Міністерства оборони України, підполковник ЗСУ Михайло Ніколов (позивний "Лермонтов") заявив про зірвану спецоперацію Головного управління розвідки Міноборони зі штурму в'язниць в окупованому Донецьку

Про це він розповів в інтерв’ю журналісту Юрію Бутусову.

Ніколов заявив, що в грудні 2018 року була створена бойова група, яка готувалася до штурму донецьких в’язниць і звільнення українських полонених. Її ініціював особисто п’ятий президент України Петро Порошенко, потім про операцію повідомили і президенту Володимиру Зеленському.

«Наш об’єкт був побудований у вигляді макету, на якому відпрацьовувалися різні ситуації, захід, робота, евакуація. Знаю про те, що одна з груп нелегально проникала в реальне місце попереднього ув’язнення на території, підконтрольній Україні. Це місце вважалося схожим на об`єкт в окупованому Донецьку. Головне, на нашому боці була раптовість — ніхто нічого подібного не проводив в Донецьку, при цьому була забезпечена абсолютна секретність», — розповів Ніколов.

За словами підполковника, операція була потрібна на випадок, якщо Росія знову заведе переговори в глухий кут.

«Ми розуміли, що як тільки Росія знову заведе переговори в глухий кут, в руках українського керівництва повинен бути останній козир — наша операція», — говорить військовий.

На питання, чому операція зірвалася, він відповів, що 8 липня 2020 року табір групи взяв штурмом спецназ СБУ.

Читайте також: Агент НАБУ заявляє про держзраду Єрмака: причина — зірвана «вагнерівська» операція

Також він заявив, що в Києві на Позняках була спроба затримання командира їхньої групи з позивним «Швед».

«Співробітники контррозвідки чогось відкрили вогонь по машині „Шведа“ прямо серед житлових будинків, просто дивом ніхто не постраждав. Навіщо? „Швед“ звинувачується росіянами в організації успішних ліквідацій відомих ватажків-терористів на Донбасі. Його можна було спокійно викликати на зустріч в СБУ, де він бував багато разів, і він би і так дав усі необхідні свідчення. Навіщо було по ньому стріляти? Це наводить на серйозні підозри», — говорить Ніколов.

Підполковник вважає, що операція зі звільнення полонених в ОРДЛО була зірвано керівництвом України.

«Нас, учасників, затримали, і ми тепер проходимо за звинуваченнями в порушенні законів України. Кримінальні справи порушено проти всієї групи — і це попри те, що Міноборони подало в СБУ доповідь про нас, підтвердило наші повноваження, видачу нам зброї», — розповів він.

На думку Ніколова, відбувається системний «злив» інформації про спецоперації української розвідки. Військовий вимагає розслідування і підкреслює, що готовий більш детально розповісти про все народним депутатам, слідчим, прокурорам.

Схожі новини