Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під Кабміном пікетують проти ЗНО без української літератури

  • 09.11.2020, 14:15
  • 819

Під Кабінетом Міністрів проходить мітинг проти вилучення предмету "українська література" із ЗНО

Як передає кореспондент Укрінформу, організаторами акції є Національна спілка письменників, ГС «Музичний батальйон» і Правий Сектор.

Активісти тримають плакати з написами: «Укрліт -це світогляд», «Геть граблі від укрліт!», «Геть Шкарлета!» і «Не чіпай укрліт!».

На думку учасників акції, вилучення предмету «українська література» з обов’язкового ЗНО — це послаблення формування спільних світоглядних позицій в українців і, як наслідок, послаблення державотворчих процесів в Україні.

Активісти вимагають відставки міністра освіти і науки Сергія Шкарлета і повернення української літератури в обов’язкове ЗНО.

Як повідомлялося, 14 вересня 2020 року Український центр оцінювання якості освіти запропонував виключити складання обов’язкового комплексного зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури для більшості спеціальностей. Натомість пропонується залишити обов’язковим ЗНО лише з української мови, а комплексний тест з української мови та літератури зробити необхідним тільки для вступу на спеціальності «з підвищеними вимогами до гуманітарних знань».

Читайте також: Мовний омбудсмен назвав загрозою скасування обов'язкового ЗНО з української літератури

На думку Міністерства освіти, запровадження на ЗНО двох окремих тестувань — з української мови та літератури та тільки з української мови — має на меті більш глибоку оцінку знань тих, хто вступатиме у виші на гуманітарні спеціальності.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оприлюднив звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою зберегти комплексне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а натомість розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: «гуманітарні» чи «технічні».

Схожі новини