Передплата 2024 «Добра кухня»

Бібліотека Ватикану звернулася до фірми з кіберзахисту: книгозбірні погрожують

  • 08.11.2020, 19:50
  • 876

Апостольська бібліотека Ватикану розпочала співпрацю з фірмою з кіберзахисту для захисту 80 тисяч видань, таке рішення було ухвалено через надходження близько сотні погроз бібліотеці на місяць

Як передає Суспільне, своє рішення звернутися до штучного інтелекту бібліотека пояснила також своїм бажанням зберегти довіру читачів до оцифрованих записів її «історичних скарбів». Зокрема у бібліотеці знаходиться найстаріша копія Біблії, малюнки і твори Мікеланджело і Галілея.

За словами директора з інформаційних технологій Манліо Мічелі, бібліотека стикається в середньому із сотнею погроз на місяць з моменту початку оцифровки своєї колекції у 2012 році.

«Ми не можемо ігнорувати те, що наша цифрова інфраструктура цікава хакерам. У разі успішної атаки колекція може бути вкрадена, оброблена або повністю вилучена», — сказав Мічелі. Він зазначив, що кібератаки збільшуються, а не сповільнюються.

Заснована у 1451 році Папою Миколаєм V бібліотека є одним з найважливіших дослідницьких інститутів у світі, що містить одну з найкращих колекцій рукописів, книг, зображень, монет і медалей. За словами Мічелі, оцифровка 41 мільйону сторінок покликана «зберегти зміст історичних скарбів, не завдаючи шкоди тендітним оригіналам».

«Цей проєкт — набагато більше, ніж просто фізична безпека. Частини історії, раніше досліджена лише істориками у білих рукавичках, тепер доступна будь-кому, хто має підключення до інтернету. Це величезний крок до рівності в освіті», — сказав Мічелі.

Донині оцифровано близько 25% документів бібліотеки. За словами Мічелі, проєкт розпочався з «унікальних, найвідоміших і тендітних речей». Вони включають один з найстаріших рукописів у світі — ілюстрований фрагмент Енеїди Вергілія, вік якої становить 1600 років. Колекція також містить ілюстрацію Сандро Боттічеллі 1450 року до «Божественної комедії»; вірші, технічні записи і замальовки Мікеланджело; древні рукописи людей інків; історичні договори і листи.

«Ці атаки можуть вплинути на репутацію бібліотеки Ватикану, яку вона підтримувала протягом сотень років, і мати серйозні фінансові наслідки, які можуть вплинути на нашу здатність оцифровувати рукописи, що залишилися», — підсумував Мічелі.

Бібліотека співпрацює з Darktrace, компанією, заснованою математиками Кембриджського університету, яка стверджує, що першою розробила систему штучного інтелекту для кібербезпеки. Водночас співпраця з компанією не гарантує 100% захисту від кібератак на бібліотеку Ватикану.

Схожі новини