Передплата 2024 «Добра кухня»

Банда підлітків пів року ґвалтувала першокласника: деталі скандалу

  • 06.11.2020, 14:35
  • 3 906

На Сумщині під суд піде 14-річний підліток, який у компанії своїх неповнолітніх друзів знущався й ґвалтував першокласника. Обласна прокуратура вже висунула йому підозру

Місцеві жителі вважають, що цього б не сталося, якби в цій школі був лад. Однак директорка школи каже, що робили все можливе, але впоратися із цими підлітками було складно. І нарікає на те, що все сталося під час літніх канікул, коли за дітьми повинні стежити батьки. Детальніше про цю історію читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Справу відкрили під тиском громадськості

Ця історія вразила весь мікрорайон «Добровільний» у Сумах. У руки активістів потрапило відео, на якому троє підлітків із НВК № 16 жорстоко знущаються з маленького першокласника. До того ж відбувалося все це не менше ніж пів року.

Перше відео зі знущаннями з хлопчика з'явилося на YouTube ще в березні цього року. «Я бачила епізод, де в покинутому гаражі біля цієї школи підлітки змушують дитину їсти собаче л**но. Обличчя хлопчика вимазане, він переляканий і розгублений. А за кадром чути голоси цих виродків: «Ну що, смачно? Правда, смачно!» — каже мешканка цього мікрорайону.

На другому відео вже малолітки змушують дитину сідати на відламану від парасольки ручку. І примовляють: «Нижче сідай, нижче».

«А на третьому відео дитину зовсім садили на пляшку. Це сталося 25 липня. Діти привели дитину додому, там був батько. Він став розпитувати, що трапилося, тоді хлопці йому розповіли. Батько відразу викликав поліцію», — каже жінка.

Знущаннями з дитини займалися троє старшокласників: 14-річний Артем П. і неповнолітні Артем Р., Вадим Л.

Спочатку поліція, незважаючи на заяву батьків дитини, не збиралася відкривати справу про зґвалтування, заявляла, що все це фейк і звичайне хуліганство. Але під тиском громадськості, після того, як люди вийшли на акцію, все-таки відкрила провадження за фактом зґвалтування.

Тепер 14-річному Артему П. оголошено підозру по ч.4 ст. 152 (Зґвалтування). А ось двом іншим загрожує більш м'яке покарання, оскільки за віком вони не підсудні.

Могли вдарити вчителя і влаштовували коридор знущань

Зараз Артем П. переведений на домашнє навчання, у школу він не ходить. Однак у цей навчальний заклад змушений ходити хлопчик, із якого так познущалися, і двоє його неповнолітніх катів.

Хоча, як розповідають місцеві жителі, саме Артем П. під час знущань стояв поруч, а все це робили Артем Р. і Вадим Л. «Саме вони знімали труси і змушували дитину торкатися до їхніх органів», — каже місцева активістка Наталя Бугаєць.

Крім цього, мама Вадима Л. працює технічним співробітником судмедекспертизи, а батько — колишній співробітник правоохоронних органів.

«Ці діти давно вже в школі вирізнялися своїми витівками. Вони могли встати серед уроку, підвищувати голос і навіть вдарити вчителя, зробити йому непристойну пропозицію. Вони могли нецензурно висловлюватися. Діти розповідали, що вони шикувалися вздовж коридору ланцюжком і штовхали, били інших школярів, влаштовуючи їм такий собі „коридор“. Самі діти зізнаються, що ходили на заняття, як на каторгу», — розповідає Бугаєць.

Місцеві жителі давно незадоволені директоркою школи

У місцевих жителів багато претензій як до самої школи, так і до директорки. Уже з 2012 року люди не надто задоволені керівником.

«У школі немає порядку, немає дисципліни. Останнім часом ця школа посідає останні місця в рейтингу сумських шкіл за результатами ЗНО. Директорка зробила навчальний заклад інклюзивним, сюди ходять діти з інвалідністю, хворі. Цим і пояснюють свої неуспіхи. Насправді, це неправда. Школу покинуло понад 400 учнів за кілька років. Причина одна — тут дають дуже неякісну освіту. Всі, хто хоче, щоб їхні діти вступали до вишів, росли в нормальних умовах — переводять їх в інші заклади», — говорить Бугаєць.

Про те, що роблять підлітки, в адміністрації школи знали, але чомусь заходів не вживали.

Мама сказала, що в неї золота дитина

Правда, директорка НВК № 16 Олена Стайко вважає, що це не так. «Артем П. у нас уже років зо три як відомий своєю поведінкою. Він дуже багато прогулює, ображає молодших, зарозуміло ставиться до педагогів, нецензурно висловлюється. Ні психолог, ні соціальний працівник не могли з ним порозумітися. Ми зверталися в поліцію, але нам там весь час говорили, що ось досягне 14-річного віку, тоді будуть вживати заходів. Його мама спочатку йшла на контакт, а потім сказала, що в неї золота дитина, а ми все наговорюємо.

Що стосується Артема Р., то у нього зіпсувалася поведінка в останній рік. Він став прогулювати, нахабно розмовляти, перебивати вчителів, так само в нього стали з`являтися напади агресії. Мама співпрацює зі школою, ми думали, що це вікове і згодом він це переросте. Щодо третього учасника Вадима Л., то для нас це стало несподіванкою. Можливо, він потрапив у погану компанію", — сказала директорка.

Також вона наголошує, що це відео знято в липні, коли в школі були канікули і за дітей несуть відповідальність їхні батьки.

Читайте також: Ґвалтував 3-річну похресницю та «заради журналістського розслідування» знімав на відео

У понеділок, 9 листопада члени громадськості збираються вислухати звіт директорки школи, чиєю роботою вони дуже незадоволені. І впевнені — якби школою керувала директорка, якій не байдуже, то і таких би інцидентів не було.

«У травні наш департамент освіти Сумської міської ради уклав з нею новий контракт. Хоча там прекрасно знають, що діється в навчальному закладі. У нас є документи, які говорять про те, що в школі не ведеться облік майна. Кудись зникли верстати, на яких раніше проводили уроки праці. Зник бюст Островського. Не виявилося телевізора, мікрохвильової печі. Зараз телевізор повернули. Кудись зникають хороші меблі. Там, крім кабінету директорки, школа ремонту не бачила, все залишилося як після Радянського Союзу. Директорці оголосили догану після цього дикого випадку з маленьким хлопчиком, тепер вона її оскаржує в суді. Вона запевняла, що нічого не знала про те, що сталося, і назвала цих підлітків неосудними, мовляв із ними ніхто не може нічого вдіяти», — говорить Бугаєць.

Місцеві жителі вважають, що і поліція занадто повільно веде розслідування цієї справи. «Після того, як ми вийшли на акцію, написали лист президенту, вони місяць активно проводили різні слідчі дії. А потім знову все затихло. Тільки зараз оголосили одну підозру», — обурюється Бугаєць.

Схожі новини