Передплата 2024 «Добра кухня»

Рада відтермінувала повернення e-декларування

  • 05.11.2020, 13:55
  • 840

Парламент вирішив перенести на два тижні розгляд проєкту про повернення у законодавство скасованих Конституційним судом антикорупційних норм

Цей проєкт можуть ухвалити тільки наступного пленарного тижня, який розпочнеться 17 листопада.

Раніше президент закликав до радикального варіанту — звільнити всіх суддів КС та скасувати їхнє рішення. Проте цей законопроєкт суперечить Конституції, його Рада відмовилась розглядати.

Після консультацій із західними партнерами Верховна Рада вирішила піти м'якшим сценарієм — тимчасово повернути до антикорупційного законодавства скасовані норми.

Рада мала схвалити відповідний проєкт спікера Дмитра Разумкова 5 листопада.

Проте депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський 4 листопада зареєстрував альтернативний і схожий проєкт, через що розгляд цих питань перенесли.

Читайте також: Засланий козачок: кого називають «смотрящим» у КСУ

27 жовтня КС скасував низку норм антикорупційного законодавства, що призвело до частково паралічу системи декларування чиновників.

Це порушує взяті Україною зобов'язання щодо боротьби з корупцією, які є умовою безвізу з ЄС та співпраці з МВФ.

Президент скликав спеціальне засідання Радбезу, яке назвало рішення КС нікчемним, після чого Зеленський запропонував розпустити суд.

Натомість уряд своїм рішенням тимчасово відновив роботу системи електронного декларування.

Тимчасове рішення

Проєкт про відновлення електронного декларування подала велика група депутатів на чолі зі спікером Дмитром Разумковим. Він досить скептично ставиться до пропозиції Зеленського розпустити КС.

Документ містить преамбулу, в якій йдеться про відданість боротьбі з корупцією та незворотність європейської інтеграції. А також статтю, в якій перераховані усі положення антикорупційного законодавства, які скасував КС. Їхня чинність відновлюється.

Проте це тимчасовий захід. У прикінцевих положеннях вказано, що за два місяці потрібно розробити такий проєкт змін до законодавства, щоб врахувати зауваження Конституційного суду.

Планується, що парламент згодом ухвалить нові поправки, щоб у КС більше не було підстав сумніватись у конституційності антикорупційного законодавства.

Проєкт Разумкова схвалив профільний комітет, але через дії пана Дубінського парламент цього тижня його вже не розгляне. Дубінський запропонував схожий проєкт, проте там електронне декларування мало не стосуватись суддів.

Проєкт спікера критикував і Офіс президента.

Представники фракцій ЄС та «Батьківщини» пропонували голосувати його вже у четвер, проте спікер назвав це порушенням регламенту.

Натомість співрозмовники ВВС News Україна в Раді припускають, що спікер відклав голосування не тільки через проєкт Дубінського, а й спротив Банкової.

Через позицію Зеленського велика частина фракції «Слуга народу», яка до нього дослухається, зараз за проєкт Разумкова могли не проголосувати.

Схожі новини