Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ВР дозволила українцям змінювати ім’я та по батькові

  • 03.11.2020, 14:30
  • 733

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №2450 щодо права фізичної особи на зміну імені по батькові

Це відбулося на засіданні ВРУ 3 листопада. За проголосувало 259 присутніх у залі парламентарів.

Зокрема, проєкт закону вносить зміни до Цивільного кодексу та Сімейного кодексу України.

Так, ст. 265 ЦКУ пропонується викласти в такій редакції:

  • Фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я та (або) по батькові.
  • Фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я та (або) по батькові за згодою батьків.

У разі якщо над фізичною особою, яка досягла 14-річного віку, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені та (або) по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

  • Фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я та (або) по батькові за згодою одного з батьків у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

Читайте також: Дррааоллдлісс стала Ганною, а Люцифер — Джеком: в Мін’юсті розповіли як українці змінювали свої імена

Також зміни пропонується внести у ст. 149 СКУ:

  • Дитина, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я та (або) по батькові.
  • Дитина, яка досягла 14 років має право змінити своє по батькові за згодою батьків.
  • Дитина, яка досягла 14 років, має право змінити своє по батькові за згодою одного з батьків у вищеописаних у ч. 3 ст. 265 ЦКУ випадках.

У разі заперечення одним із батьків щодо зміни по батькові дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини.

Схожі новини