Передплата 2024 «Добра кухня»

Хрін – їжа для серця, кісток і мозку

Хрін – корінь, який ціну­ють не лише за пряний смак, а й за цілющі влас­тивості, які обумовлені вмістом у ньому фітонци­дів, вітамінів, кліткови­ни, мінеральних солей і алкалоїдів.

Судини. Речовини, які містить хрін, сприятливо впливають на кровообіг у периферичних ділянках. Таким чином, споживання хрону нормалізує артеріаль­ний тиск і запобігає ризику утворення тромбів. Сульфа­ти покращують еластичність церебральних і коронарних судин, знижуючи ризик ін­сульту чи інфаркту.

Для очищення судин ви­користовують настоянку з листя хрону. На 500 мл якіс­ної горілки взяти по 1 ложці сухого і подрібненого листя, серцевин волоського горіха, дрібку шкаралупи кедрового горіха, 1 пекучий червоний перець. Настоянку 10 днів витримувати у темному міс­ці. Пити по 30 крапель 30 днів без перерв.

Кашель. Хрін очищує дихальні шляхи, тому його використовують для ліку­вання кашлю і навіть аст­ми. Великий корінь хрону змолоти на м’ясорубці, з м’якоті відтиснути сік. До­дати сік 2 лимонів і ложку меду. Приймати засіб по столовій ложці один раз на день. Зберігати ліки в холо­дильнику. Протипоказання — гастрит та інші проблеми зі шлунком. Лікування не має тривати довше місяця, бо у великих кількостях хрін подразнює слизові.

Натуральний аналь­гетик. Хрін має виражені бактерицидні та імуности­мулювальні властивості. Дорослим готують спиртову настоянку, а для дітей — воду з хроном. Вдихання парів натертого кореня допоможе запобігти зараженню віру­сами і бактеріями. Крім того, це дуже гарні ліки від голов­ного болю — у вигляді примо­чок на чоло.

Ревматизм. Хрін реко­мендують людям, хворим на ревматизм чи подагру. До чашки гарячого молока до­давати 1−2 чайні ложки дуже дрібно натертого хрону. Цей напій пити натщесерце 1−2 рази на день. Лікування за­ймає близько трьох тижнів.

Для кращого апетиту. Якщо у вас немає апетиту, їжте хрін. Речовина, що на­дає пряного смаку хрону, збільшує секрецію шлунко­вого соку і дає апетит лю­дям, які страждають від ане­мії або анорексії. Для більш вираженого ефекту необхід­но вживати хрін, змішаний з невеликою кількістю меду. Приймати по 1 чайній ложці тричі на день за 15 хв до їди.

Для поліпшення пам’яті. Хрін багатий на вітаміни гру­пи В, необхідні для функціо­нування нервової системи і поліпшення пам’яті. Він то­нізує організм, знижує «по­ганий» холестерин, а також корисний для підтримування здоров’я шкіри і волосся.

Схожі новини