Хрін – їжа для серця, кісток і мозку
Хрін – корінь, який цінують не лише за пряний смак, а й за цілющі властивості, які обумовлені вмістом у ньому фітонцидів, вітамінів, клітковини, мінеральних солей і алкалоїдів.
Судини. Речовини, які містить хрін, сприятливо впливають на кровообіг у периферичних ділянках. Таким чином, споживання хрону нормалізує артеріальний тиск і запобігає ризику утворення тромбів. Сульфати покращують еластичність церебральних і коронарних судин, знижуючи ризик інсульту чи інфаркту.
Для очищення судин використовують настоянку з листя хрону. На 500 мл якісної горілки взяти по 1 ложці сухого і подрібненого листя, серцевин волоського горіха, дрібку шкаралупи кедрового горіха, 1 пекучий червоний перець. Настоянку 10 днів витримувати у темному місці. Пити по 30 крапель 30 днів без перерв.
Кашель. Хрін очищує дихальні шляхи, тому його використовують для лікування кашлю і навіть астми. Великий корінь хрону змолоти на м’ясорубці, з м’якоті відтиснути сік. Додати сік 2 лимонів і ложку меду. Приймати засіб по столовій ложці один раз на день. Зберігати ліки в холодильнику. Протипоказання — гастрит та інші проблеми зі шлунком. Лікування не має тривати довше місяця, бо у великих кількостях хрін подразнює слизові.
Натуральний анальгетик. Хрін має виражені бактерицидні та імуностимулювальні властивості. Дорослим готують спиртову настоянку, а для дітей — воду з хроном. Вдихання парів натертого кореня допоможе запобігти зараженню вірусами і бактеріями. Крім того, це дуже гарні ліки від головного болю — у вигляді примочок на чоло.
Ревматизм. Хрін рекомендують людям, хворим на ревматизм чи подагру. До чашки гарячого молока додавати 1−2 чайні ложки дуже дрібно натертого хрону. Цей напій пити натщесерце 1−2 рази на день. Лікування займає близько трьох тижнів.
Для кращого апетиту. Якщо у вас немає апетиту, їжте хрін. Речовина, що надає пряного смаку хрону, збільшує секрецію шлункового соку і дає апетит людям, які страждають від анемії або анорексії. Для більш вираженого ефекту необхідно вживати хрін, змішаний з невеликою кількістю меду. Приймати по 1 чайній ложці тричі на день за 15 хв до їди.
Для поліпшення пам’яті. Хрін багатий на вітаміни групи В, необхідні для функціонування нервової системи і поліпшення пам’яті. Він тонізує організм, знижує «поганий» холестерин, а також корисний для підтримування здоров’я шкіри і волосся.