Передплата 2024 ВЗ

Венеційська комісія та GRECO закликали українську владу не порушувати Конституцію при вирішенні кризи

  • 31.10.2020, 21:54
  • 757

Венеційська комісія та організація Ради Європи з антиконституційного моніторингу GRECO вважають неприпустимим застосування неконституційних заходів для врегулювання кризи, викликаної рішенням Конституційного Суду України

Відповідний лист на ім"я Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, який підписали Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо та президент GRECO Марін Мрчела, також опублікований на сайті Ради Європи.

У листі щодо законопроекту президента Зеленського «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», який він подав до парламенту, наголошується:

«Порушення Конституції, навіть якщо це, можливо, вчиняється з поважної причини, не може призвести до культури конституціоналізму та поваги верховенства закону. Ефективна боротьба з корупцією та повага незалежності судової влади та верховенства права повинні йти пліч-о-пліч», — йдеться у листі.

«Конституційний Суд відіграє важливу роль як вартовий Конституції та її цінностей та як арбітр розподілу влади. Ми повністю погоджуємось з важливістю забезпечення суспільної довіри громадськості до Конституційного Суду, і ми б додали, що довіра до інших державних установ є не менш важливою. Довіра не означає відсутність незалежності, навпаки: Конституційний Суд може користуватися довірою інших державних установ та громадськості лише в тому випадку, якщо він справді незалежний», — резюмують у листі Венеційській комісії.

Схожі новини