Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленський пропонує Верховній Раді звільнити усіх суддів КСУ

  • 30.10.2020, 08:30
  • 711

Для звільнення суддів КСУ необхідна згода двох третин від його складу

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до закону «Про запобігання корупції». Про це йдеться в президентському законопроекті «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства», який президент зареєстрував у парламенті вночі п’ятниці, 30 жовтня.

Проект закону містить лише дві статті: «Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах» та «Відновлення конституційного судочинства».

Першою пропонується визнати рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року «нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів». Окрім того, ініціюється повернення редакцій закону «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу, які діяли до рішення КСУ.

У статті 2 йдеться про припинення повноважень складу Конституційного суду, який діяв на момент прийняття скандального рішення.

Також відповідним суб’єктам наказується розпочати процедуру відбору нових суддів.

Схожі новини