Передплата 2024 ВЗ

Ми доб’ємося, щоб відповідальність за намагання фальшувати вибори стосувалася кожного, хто пішов цим злочинними шляхом – Турчинов

  • 29.10.2020, 20:33
  • 673

Чинна влада отримала на місцевих виборах невтішний результат, і через різні брудні технології наймається його переписати

Про факти фальсифікацій розповів керівник Центрального штабу «Європейської Солідарності» Олександр Турчинов під час брифінгу.

«Європейська Солідарність» отримала дуже серйозну підтримку виборців і значно зміцнила свої позиції у всіх регіонах нашої країни. Але за кількістю фальсифікацій, за неорганізованістю виборчого процесу ми повертаємося в до-майданівські часи, коли влада намагалась впливати і адміністративно, і використовуючи різні брудні, тіньові схеми, аби змінити на свою користь результат виборів. Ми знову бачимо цей рімейк. Як в часи Януковича, зараз «вибори» продовжуються і після дня голосування", — зауважив Олександр Турчинов.

Він наголошує — вже п’ятий день як відбулося голосування на дільницях, але досі немає остаточних результатів, бо є спроби влади їх змінити. «Для цього фактично заблокована діяльність багатьох дільничних і територіальних виборчих комісій. По всій країні обласні ТВК отримали менш ніж 10 відсотків необхідних протоколів для підведення підсумків виборів — стара технологія, яку активно використовувала „Партія регіонів“ щодо блокування підрахунку голосів, щодо корекції протоколів, щодо переписування протоколів. А також намагання судом не визнавати вибори на дільницях, де отримала значну перевагу опозиція. На жаль, всі ці брудні технології знову повертаються в нашу країну», — зазначив він.

«Серед регіонів, де „Європейська Солідарність“ отримала повну перемогу, Київ і Київська область. У Києві ми взяли понад 20% голосів, а правляча партія „Слуга народу“ взяла 7,3% голосів. Серйозна поразка партії влади — і перемога опозиції. В Оболонській, Дарницькій ТКВ поки що заблокований підрахунок голосів. Як і в інших регіонах відбувається намагання шляхом так званого уточнення протоколів змінити результат виборів. Партія влади намагається протягувати сателітні політичні проекти, які можуть змінити розклад сил в радах. І безумовно своїм голосуванням підтримувати провладні проекти», — наголосив Турчинов.

«У Києві відбувається намагання протягнути партію Пальчевського, яка не змогла подолати 5%-ий бар’єр. Аналогічна ситуація у Волинській області, де саме шляхом переписування, уточнення протоколів в місті Ковелі, у Ковельському районі провладні структури змогли протягнути два політичні проекти, які не могли чесно подолати 5%-ий бар’єр. Так, партія „Сила і честь“ після корегування протоколів отримала рівно 5%. „Аграрна партія“ протягнута для того, аби змінити розклад сил в обласній раді», — додав Олександр Турчинов.

«В Київській області, де також „Європейська Солідарність“ отримала впевнену перемогу, ми бачимо, як заблоковано підрахунок голосів і в Ржищівській ТВК, і Богуславі. Яскравий приклад технології фальсифікацій був заблокований і недопущений в Борщагівській ОТГ, де знайдені протоколи з підписами членів комісії, де намагалися поставити нові цифри, які не відповідають голосуванню. Були знайдені кошти для підкупу членів комісій, інші ознаки цинічного фальшування результатів голосування», — нагадав Олександр Турчинов.

Такі випадки непоодинокі і вони стосуються не тільки Києва, Київської області, а й багатьох регіонів України, зазначив він.

«Я хочу звернутися до чинного керівництва країни: припиніть ганьбити країну, припиніть блокувати підрахунок голосів, припиніть впливати на зміну отриманих результатів виборів. Я хочу нагадати 2004 рік: тодішня влада також намагалася вже після виборів змінити їхній результат. І ми добре знаємо, чим це закінчилося», — застеріг Олександр Турчинов.

«Я звертаюся до всіх, хто працює в дільничих територіальних комісіях, до членів комісій всіх політичних сил — не брати участь у злочині. Не сподівайтеся, що ця влада, яка ганебно програла вибори, зможе вас захистити. Ми доб’ємося, щоб закон в Україні діяв, і щоб відповідальність за намагання фальшувати вибори стосувалася кожного злочинця, який пішов цим шляхом», — попередив Олександр Турчинов.

Схожі новини