Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Голова КС не задекларував землю в Криму, таємно придбану після анексії

  • 29.10.2020, 08:35
  • 834

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз в Криму, купивши її за російським законодавством, але не вказав про це у своїй декларації

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми».

Тупицький ще до анексії володів маєтком та землею під ним у Кореїзі неподалік Ялти. У 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку біля будинку у свою власність.

Про це свідчить документ з Єдиного держреєстру нерухомості Російської Федерації.

У липні 2018 року Олександр Тупицький (на той момент він був заступником голови КСУ) оформив договір купівлі землі. у громадянина Р Ф Володимира Рисятова. У деклараціях Тупицького ані за 2018 рік, ані за 2019 рік немає згадки про це.

Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації — це порушення, визначене статтею 366−1 Кримінального кодексу України. Саме цю статтю КСУ на чолі з Олександром Тупицьким визнав незаконною.

Окрім того, договір купівлі-продажу землі у Криму Тупицький оформив за законодавством Російської Федерації, його засвідчила Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії РФ.

Водночас для українських посадовців законодавчо встановлені обмеження на взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території.

Читайте також: НАЗК закриває реєстр електронних декларацій

«Суддя не має права вступати у будь-які відносини з окупаційною владою. Адже є стаття 9 Закону України „Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України“, і він як представник судової влади повинен дотримуватись позиції, що ці органи незаконні і купувати там якесь майно означає визнання їх легітимності», — розповідає юрист Роман Маселко.

«Схеми» розшукали продавця ділянки. Рисятов повідомив, що Тупицький його сусід у Кореїзі — їхні вілли розташовані поруч. Він пояснив, що вони з Тупицьким домовились оформити угоду купівлі-продажу за російським законодавством, хоча по факту «продажу не було».

«Там ніякого продажу, нічого там не було. Продаж то ми оформили договором, але ця земля була не моя. Ось так я скажу», — розповів він.

При цьому юристи пояснюють: якщо суддя отримав у свою власність землю від іншої особи безкоштовно, за антикорупційним законодавством це може трактуватись як незаконний подарунок.

Схожі новини