Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Науковці з'ясували, що погіршує стан ковідних хворих

  • 28.10.2020, 18:55
  • 849

Погане повітря — спільник Sars-CoV-2

Про це повідомляє німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Те, що дрібний пил, який виділяється при роботі транспорту і сучасних спалювальних установок — вугільних електростанцій, двигунів, а також камінів, — викликають серйозні запалення, відомо вже кілька десятиліть», — зазначає видання.

«Звичайно, частки дрібного пилу не можуть поширюватися самостійно, як віруси, проте у них є одна спільна риса: вони проникають не тільки в легені, але і в кровоносні судини, пошкоджуючи клітини внутрішніх стінок артерій доти, доки прискорені імунними клітинами запалення не досягнуть максимуму і не призведуть до закупорки.

У медичному журналі Lancet Planet Health італійські та американські вчені з команди Паоло Джіані, проаналізувавши дані про Covid-19 і показники вмісту токсичних речовин в повітрі з більш ніж 2,5 тис. вимірювальних станцій в Китаї і Європі, підрахували, скільки життів, можливо, були врятовані завдяки зменшенню викидів під час першого локдауну".

Читайте також: Радіотерапія вбиває коронавірус — дослідження

«У Китаї в період з початку лютого по кінець березня вміст дрібного пилу в повітрі в середньому скоротилося на 14,5 мкг на кубічний метр, що становить приблизно 30%. У деяких великих містах кількість пилу і зовсім впала на 40 мкг», — передає видання.

«У Європі в період з 21 лютого по 17 травня забруднення повітря скоротилося на 2,2 мкг, тобто на 17%. Як наслідок, в Китаї, завдяки більш чистому повітрю під час локдауну, смерті від Covid-19 уникнули 24 200, а в Європі 2190 чоловік».

У журналі Cardiovascular Research вчені з Інституту хімії Товариства Макса Планка і Майнцського університету представили дані, що свідчать про те, що дрібний пил дійсно атакує не тільки безпосередньо тканину легенів, а й активізує активність рецепторів ACE-2 на поверхні клітин і, зокрема, у внутрішніх стінках судин. Це дозволяє вірусам потрапляти в клітини і розмножуватися. До того ж, на думку вчених, підвищена концентрація дрібного пилу в повітрі може збільшувати час циркуляції вірусів, оскільки вони прикріплюються до частинок пилу.

Схожі новини