Передплата 2024 «Добра кухня»

Болючі уроки історії закликають до єднання – Порошенко

  • 27.10.2020, 10:35
  • 552

Петро Порошенко вшанував пам’ять жертв розстрілів в урочищі Сандармох

«83 роки тому у розпал радянського великого терору в урочищі Сандармох у російській Карелії відбулася одна з найбільших каральних операцій НКВС. Більшовики перетворили Соловецький монастир на концтабір. Упродовж п’яти страшних ночей з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року 1111 його в’язнів були розстріляні сталінськими катами», — пише на своїй сторінці у Фейсбуці Петро Порошенко.

«Серед убитих — священик з Ватикану, який збирав дані про порушення прав людини в Радянському Союзі, відомі діячі культури, науки, військові, технічна інтелігенція, духовенство. За оцінками дослідників у Сандармосі знайшли свій останній притулок загалом понад 9500 осіб 58 національностей, серед яких — більше 300 українців. Серед найбільш відомих українців-жертв катів — Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер’ян Підмогильний, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, Антон, Остап і Богдан Крушельницькі, Павло Филипович, Олекса Влизько, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий», — йдеться у дописі.

«Такою високою стала ціна спротиву українців тоталітарному кривавому сталінському режиму. Нині Кремль відчайдушно намагається стерти „незручну правду“, бо вона дисонує із сучасною путінською пропагандою — прямою послідовницею сталінізму. Але українці як ніхто знають, що пам’ять про мертвих оберігає живих. А болючі уроки історії закликають до єднання», — додає він.

Схожі новини