Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Продукти, які допоможуть кинути курити (перелік)

Відмовитися від куріння - завдання не з легких. У боротьбі із згубною звичкою можуть допомогти різні методи - йога, спорт, самонавіювання і навіть правильне харчування

Фахівці з’ясували, що чимало продуктів не лише притупляють бажання курити, а й допомагають виводити нікотин з організму. Ми вибрали десять найефективніших.

Вода. Пити воду корисно всім, а курцям — подвійно. По-перше, після декількох ковтків води смак сигарет здається огидним. По-друге, рідина запускає обмінні процеси і відновлює роботу орга­нів і систем, ослаблених курінням. Ну, а по-третє, вода виводить ток­сини і отруйні речовини, які нако­пичилися в організмі курця.

Броколі. Корисна, повна віта­мінів броколі знижує тягу до ніко­тину і допомагає виводити його з організму. Крім того, капуста ситна і низькокалорійна, що особливо ак­туально для тих, хто боїться набра­ти вагу після відмови від сигарет.

Імбир. Наріжте свіжий імбир на маленькі шматочки і носіть із собою. Як тільки захочеться за­тягнутися сигареткою, покладіть скибочку імбиру в рот і пожуйте. Його пекучий смак притупить ба­жання курити. Інший варіант — за­варювати імбирний чай з медом і лимоном. До того ж імбир чудово освіжає подих, який у курців не за­вжди найприємніший.

Гіркий шоколад допомагає ефективно впоратися зі стресом, спричиненим синдромом нікоти­нової відмови. Крім того, кілька часточок ласощів притуплять апе­тит і допоможуть запобігти пере­їдання — адже відмова від куріння часто тягне за собою напади го­лоду і, як наслідок, переїдання.

Молочні продукти. Багато курців стверджують, що при вжи­ванні молочних продуктів смак тютюну стає нестерпним. Ви­пийте перед черговою сигаре­тою склянку ряжанки або молока і переконайтеся самі. Також мо­лочні продукти є чудовим абсор­бентом і допомагають виводити шкідливі речовини, що потра­пили в організм із сигарет. Не­дарма на хімічному виробництві працівникам дають молоко «за шкідливість».

Кориця. Фахівці радять за­мість сигарети відламувати шматочок від коричневої палич­ки і жувати його 10−15 хвилин — це притуплює бажання закурити. Але навіть якщо людина не всто­їть перед згубною звичкою, ку­ріння не принесе задоволення. Річ у тім, що пряність залишає опіки на слизовій, які в поєднанні з тютюновим димом спричиня­ють болючі відчуття — це не смер­тельно, але дуже неприємно для курця.

Цитрусові. При система­тичному курінні нікотин починає руйнувати вітамін С в організмі і не дає йому засвоюватися. Щоб заповнити дефіцит корисної ре­човини, налягайте на лимони, апельсини, грейпфрути та інші цитрусові — всі вони багаті на ві­тамін С. Ще одна причина — кис­лий присмак цих фруктів відіб’є бажання курити.

Селера немов створена при­родою для боротьби з курінням. Вона не лише псує смак сигарет, відбиваючи бажання палити, а й сприяє зменшенню нікотинової залежності, нормалізує тиск і по­кращує стан серцево-судинної системи.

Яблука. Коли людина нервує, рука сама тягнеться до сигарети. Фахівці радять замість цього по­гризти яблуко — цей процес допо­магає зняти нервову напругу без шкоди для здоров’я. До того ж яблука заповнюють дефіцит щав­левої кислоти і заліза, яких так не вистачає організму курця.

Баклажани містять нікотинову кислоту, або вітамін РР, за рахунок чого ефективно знижують нікоти­нову «ломку». Крім того, нікотино­ва кислота благотворно впливає на нервову систему, знімаючи психічну напругу і стрес — адже саме стрес найчастіше штовхає людину до куріння.

Схожі новини