Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аджика покращить обмін речовин

Здавалося б, аджика – просто приправа, більше того, досить гостра. Чи корисна вона для організму?

Багато хто сприймає гостру їжу як апріорі не корисну для здоров’я. Однак це не так, корисні властивості аджики достатньо сильні, вживаючи аджику в розумних кількостях можна не просто урізноманітнити смак звичних страв, а й зміцнити своє здоров’я.

Аджика є стимуля­тором травлення, покращує секрецію шлункового соку, підви­щує апетит, має зігріваль­ну дію, покращує обмін речовин. Через сильну гостроту аджику не варто вживати тим, у кого є пору­шення слизової оболонки травних органів (виразки, гастрити), також її не ре­комендують вагітним і жін­кам, які годують грудьми, маленьким дітям.

Регулярне вживання аджики дозволяє значно зміцнити імунітет, посили­ти захисні сили організму. Фітонциди рослин, що міс­тяться в аджиці, допома­гають вбивати віруси і бак­терії. Цей продукт корисно вживати і для профілактики респіраторних хвороб, осо­бливо вірусного характеру.

Пекучість і гострота, властиві аджиці, підсилю­ють енергетичний потенці­ал людини, додають сили, підвищують активність. Вважається також, що аджика збільшує і сексуаль­ну силу, підвищує потенцію, покращує кровообіг у ста­тевих органах.

Вживання аджики впли­ває і на роботу кровоносної системи, продукт допома­гає очищатися судинам від бляшок холестерину, тоні­зує судини.

Аджика, що містить, крім спецій, ще й томатний сік або пасту, також корис­на для організму. Корисні властивості томатного соку підсилюють користь цього продукту.

Аджика — досить спе­цифічний продукт, має ши­рокий ряд протипоказань до вживання, адже це дуже гострий і пекучий продукт. Особам, що страждають від гастритів різного ха­рактеру, виразкових ура­жень гастродуоденальної ділянки, мають проблеми з печінкою, аджику їсти не можна. Також цю приправу не рекомендують вживати особам з хворобами нирок і сечовивідної системи.