Передплата 2024 ВЗ

Без сосисок і напівфабрикатів: МОЗ хоче змінити правила харчування школярів

  • 22.10.2020, 14:10
  • 493

У МОЗ запрошують ознайомитися та долучитися до обговорення положень нового проєкту про харчування у школі

Порядок організації харчування дітей у закладах освіти та у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку розробили в Україні, повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко стверджує, що вперше на законодавчому рівні врегулюють питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, як-от цукровий діабет, несприйняття глютену, лактози тощо.

У проєкті пропонують:

  • заборонити до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м'ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів. Обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;
  • змінити структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей;
  • окремо приділити увагу організації харчування, відповідно до якого керівники закладів матимуть можливість вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу. Тобто впроваджувати кейтеринг, здаючи харчоблок закладу в оренду для організації харчування або власними силами закладу.

У МОЗ запрошують ознайомитися та долучитися до обговорення положень.

Схожі новини