Передплата 2024 ВЗ

Рожкову позбавили основних повноважень

  • 21.10.2020, 18:00
  • 642

Першу заступницю голови НБУ Катерину Рожкову позбавили повноважень із регулювання банківської сфери

Про це вона сама розповіла OBOZREVATEL. За її словами, сталося це шляхом перетворення вертикалі підпорядкування. У Рожкової залишилося три підрозділи, основні ж функції регулювання передали іншим департаментам, на які вона не буде впливати.

Показовим став той факт, що рішення було ухвалено в день народження колишньої глави НБУ Валерії Гонтаревої. Вона народилася 20 жовтня 1964 року.

За даними ЕП, своїм рішенням правління НБУ змінило структуру регулятора, створивши в ньому нову вертикаль підпорядкування.

До неї увійшли:

  • Департамент методології регулювання діяльності банків;
  • Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінустанов;
  • Управління захисту прав споживачів фінансових послуг;
  • Департамент з управління діяльністю корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ.

«Правління НБУ забрало з підпорядкування Рожкової 6 ключових для нагляду за банківським ринком департаментів і передало їй 3 підрозділи, які не мають істотного значення в регулюванні банків», — пише видання.

Раніше в підпорядкуванні Рожкової було 7 структурних підрозділів: Департамент банківського нагляду, Департамент виїзних перевірок, Департамент нагляду за ринком небанківських фінансових послуг, Департамент фінансового моніторингу, Департамент ліцензування, Департамент методології регулювання діяльності банків і Департамент аналітики та наглядових технологій.

Відзначається, що всі ці департаменти, крім Департаменту методології регулювання діяльності банків, тепер перейшли у вертикаль управління Шевченка. Тепер у підпорядкуванні голови правління НБУ Шевченка 15 підрозділів — це майже половина всіх структурних одиниць НБУ.

Що передувало

5 жовтня Рада Національного банку України оголосила догану і висловила недовіру Рожковій і заступнику глави Нацбанку Дмитру Сологубу.

«…за порушення розпорядчих актів НБУ, Кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ, порушення вимог КЗпП України, вирішила: оголосити догану Катерині Рожковій і Дмитру Сологубу. Висловити недовіру Рожковій і Сологубу», — повідомили в НБУ.

Як розповів член Ради НБУ Василь Горбаль, Рада НБУ висловила їм недовіру і оголосила догану через публічні висловлювання у ЗМІ. Рішення ухвалили практично одноголосно.

«Таке рішення було пов’язано з нещодавніми публічними виступами Сологуба і Рожкової. Треба розуміти, що банк — це насамперед довіра. А останні інтерв’ю Сологуба і Рожкової були дуже неоднозначно сприйняті як експертним середовищем, так і міжнародними партнерами», — повідомив Горбаль.

Згодом на інцидент відреагувала і сама Рожкова і звинуватила НБУ у внутрішній цензурі.

«Але повірте, нічого крамольного, що б йшло у розріз із „генеральною лінією партії“ не озвучувалося. Ми казали, що незалежність НБУ — це про колегіальність. Що новій команді треба трохи часу, щоб спрацюватися. І все у такому дусі. Не вірите, що у 2020 році можуть оголошувати догану за спілкування із засобами масової інформації?! Я теж до кінця не вірила, що цензура дійшла до стін Національного банку», — написала вона.

15 жовтня Рожкова заявила, що після отримання догани від наглядової ради НБУ продовжує виконувати свої обов'язки.