Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Африці найсильніше за чверть століття нашестя сарани

  • 21.10.2020, 18:55
  • 713

На північному сході Ефіопії нашестя сарани, яка пожирає весь урожай у цій африканській країні. За даними продовольчого агентства ООН ФАО, нашестя - найсильніше за останні 25 років

Вдова Марімо Вадіша кидає каміння і стріляє кулями в сарану на її полі. Весь урожай, єдиний дохід її сім'ї, з'їли ці комахи. Про це пише CNN.

«Ми залишилися без урожаю. Затягуємо паски й плачемо вдень і вночі. Як маю прогодувати своїх дітей?» — каже Марімо.

Із січня в Ефіопії сарана пошкодила близько 200 тис. га землі, що поставило під загрозу запаси продовольства в країні. Одна зграя комах на 1 кв. км. може з'їсти стільки ж їжі за день, що й 35 тис. людей.

Нашестя сарани регулярно трапляється у Східній Африці і регіоні Червоного моря. Із кінця 2019-го пандемія коронавірусу посилила кризу в регіоні, порушивши ланцюжок поставок ФАО пестицидів та іншого обладнання для знищення комах.

Читайте також: Глава УГКЦ Святослав: «Увесь час думати про кінець світу — шкідливо»

Конфлікти і хаос в Ємені, звідки зародилися деякі зграї, унеможливили розпорошення пестицидів з літаків біля місць зародження сарани. Це в поєднанні із сильними дощами збільшило їх чисельність.

Всесвітній банк заявив, що комахи можуть обійтися Східній Африці і Ємену в $ 8,5 млрд цьогоріч. Представник ФАО в Ефіопії Фатума Сеїд побоюється, що наступного року така ситуація повториться.

Схожі новини