Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчена попередила про небезпеку "туману у голові" після коронавірусу

  • 21.10.2020, 18:15
  • 824

Одним із наслідків коронавірусу може бути "туман у голові", або падіння когнітивних функцій людини

Його небезпеку пояснила доктор біологічних наук, професор Школи системної біології університету Джорджа Мейсона (США), головний науковий співробітник медико-генетичного наукового центру РАН Анча Баранова, передає nashe.orbita.co.il.

Вона розповіла, що людина може почати забувати те, що чудово знала раніше, або погано усвідомлювати, що відбувається.

«Живете ви у своєму районі сто років, все навколо знаєте: там — крамниця, тут — ремонтна майстерня, трохи далі — школа. Ви із заплющеними очима могли все знайти. А потім захворіли на коронавірус, і ця ментальна картинка щезла».

Баранова розповіла про опубліковану у США статтю, де на прикладі медсестри, яка перехворіла на COVID-19, описано детальні наслідки цієї інфекції. Після одужання вона вийшла на роботу і зрозуміла, що не пам`ятає деяких «сленгових» слів, якими користуються у лікарнях.

Читайте також: Наслідки коронавірусу: як відновити сили після хвороби

«Припустимо, каже їй лікар — зроби аналіз по CITO. Це означає — зроби швидко, терміново. Вона все життя користувалася цим словом, а зараз не може втямити, що їй говорить лікар. Тобто практично вона стала профнепридатною».

Людина також може почати задумуватися над речами, які раніше виконувала механічно, до прикладу, відповідь на лист електронною поштою займатиме у неї вже десять хвилин, а не п`ять. «Тобто у вірусу є багато наслідків, які ми не бачимо відразу», — резюмувала Баранова.

Схожі новини