Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні зʼявляться нові тести на коронавірус та штрафи за порушення карантину

  • 18.10.2020, 08:50
  • 685

Тести на коронавірус, які показуватимуть результат за 15-30 хвилин зʼявляться  найближчим часом, а от на підвищення штрафів доведеться ще трохи зачекати, - законопроєкт очікує на розгляд депутатів

Про це у інтервʼю «Радіо Свобода» розповів головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Додатково до тестування методом ПЛР зараз зʼявилися нові експрес-тести на антиген. Вони визнані ВООЗ і рекомендовані для застосування при масовому тестуванні. Ми робимо все можливе, щоб найближчим часом, на наступному тижні в Україні вже зʼявилися ці тести, які будуть безкоштовні для людей, можуть тестуватися сімейним лікарем, мобільною бригадою», — сказав він.

Ляшко додав, що при госпіталізації хворого в лікарню лікар відразу може зробити експрес-тест, результат буде готовий через 15−30 хвилин. Він зазначив, що правдивість цих тестів така ж, як і тесту ПЛР.

Міністерство охорони здоровʼя також виступає за збільшення розміру штрафів за порушення карантину — зі 170 гривень до 17 тисяч грн. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що відповідний законопроєкт уже у Верховній Раді, проте нардепи його досі не розглянули.

«Сума штрафів у нас сьогодні не така, як, наприклад, в європейському регіоні. У нас 170 гривень. Хочемо підняти. Президент Франції виступаючи сказав, що у них це 170 євро, якщо це буде повторне порушення, то буде 1700 євро. Законопроєкт у Верховній Раді. Вона не встигла чи не захотіла проголосувати до своєї відпустки», — зазначив Ляшко.

Він також зазначив, що МОЗ виступає за те, щоб порушення протиепідеміологічних норм каралося відразу.

«Ми можемо не помічати, але Нацполіція, Держслужба з питань безпечності харчових продуктів, органи місцевого самоврядування проводять певну роботу. Чи достатня вона, чи недостатня — це вже знову ж таки оцінка. Ми не бачимо це так, як, наприклад, в європейських країнах, коли патрулюють патрулі, цілі групи ходять і роблять зауваження. Воно є і в Україні. Просто, що ми не бачимо цього у місті Києві. Але те, що, наприклад, я бачу. В Херсоні таке є, працює, створені мобільні групи, до яких залучаються представники місцевої влади», — розповів Ляшко.

Схожі новини