Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий прорив в боротьбі з COVID-19

  • 18.10.2020, 08:06
  • 936

У журналі Science Advances американські і польські вчені виклали суть нової розробки ліків проти COVID-19 - це блокування молекулярних «ножиць», які вірус використовує для виробництва вірусів і відключення білка людини, критично важливого для імунної відповіді.

«SARS-CoV-2-PLpro сприяє зараженню, виявляючи та обробляючи білок в людському організмі», — повідомив Шон К. Олсен, доктор філософії, доцент кафедри біохімії та структурної біології Медичної школи Джо Р. і Терези Лозано Лонг в UT Health San Antonio, передає видання Sci314.com.

Науково-медичний центр Техаського університету в Сан-Антоніо (UT Health San Antonio) та Вроцлавський університет науки й технологій спільно розробили дві молекули, які пригнічують різак, фермент під назвою SARS-CoV-2-PLpro.

«Цей фермент виконує подвійний удар», — сказав доктор Олсен. «Він стимулює вивільнення білків, необхідних для реплікації вірусу, а також пригнічує молекули, так звані цитокінами та хемокінами, які сигналізують імунній системі атакувати інфекцію», — сказав д-р Олсен.

«Фермент діє як молекулярні ножиці», — говорить д-р Олсен. «Він відщеплює убіквітин і ISG15 від інших білків». «Доктор Марчін Драг і його команда розробили інгібітори, які дуже ефективні при блокуванні активності SARS-CoV- 2-PLpro, але не розпізнають інші подібні ферменти в клітинах людини».

Дані інгібітори в майбутньому потенційно можуть бути змінені, коли в майбутньому з'являться інші варіанти коронавірусу.

Схожі новини