Передплата 2024 ВЗ

Війна за Карабах: ситуація на фронті загострюється

  • 17.10.2020, 19:15
  • 1 109

По другому за величиною місту Азербайджану, Гянджі, в ніч на суботу знову завдали ракетного удару. За останніми даними, жертвами обстрілу стали 13 людей, понад 50 людей поранені

Влада Азербайджану стверджує, що ракети випустили з території Вірменії, а не з невизнаної Нагірно-Карабаської республіки.

Вірменія спочатку заперечувала будь-які удари по Гянджі.

Згодом вірменські військові опублікували список «легітимних військових цілей», які перебувають, за їхніми словами, в місті Гянджа.

Раніше азербайджанські військові так само пояснювали бомбардування столиці невизнаної Нагірно-Карабаської республіки, Степанакерта: вони казали, що б'ють по розташованим там військовим частинам.

Але в обох випадках ракети падали на житлові будинки.

Читайте також: Військовий експерт розкрив деталі конфлікту у Нагірному Карабасі

У репортажах азербайджанських телеканалів і CNN Türk — кадри з великими руйнуваннями, з-під завалів намагаються дістати людей.

З-під завалів намагаються витягти людей
З-під завалів намагаються витягти людей

Радник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв заявив, що обстріл вівся ракетами СКАД. Так НАТО класифікує балістичні ракети середньої дальності Р-17 радянського виробництва, які входять в комплекс «Ельбрус».

Гаджієв також оголосив, що вірменські збройні сили завдали ракетного удару також і по сусідньому місту Мінгечаур. Незалежних підтверджень удару по Мінгечауру поки що немає.

Президент Азербайджану Алієв Ільхам Алієв назвав ракетний обстріл Гянджі військовим злочином й пообіцяв «відповідь на полі бою».

«Це військовий злочин, злочин проти людства. Якщо світова спільнота не хоче їх карати, ми покараємо винуватців. Ми покараємо на полі бою, дамо відповідь «, — заявив він.

Алієв оголосив про взяття Фізулі

Президент Азербайджану Ільхам Алієв в суботу вранці оголосив, що азербайджанська армія взяла третій райцентр із тих, що з війни на початку 1990-х залишалися під контролем вірменських сил — місто Фізулі.

Крім того, як стверджує Алієв, під контроль Азербайджану перейшли ще сім сіл, розташованих на південних підступах до Фізулі.

Підтверджень взяття Фізулі з незалежних джерел поки що немає; вірменські військові заяв про Фізулі ще не робили.

Фізулі, як і більшість азербайджанських населених пунктів, які опинилися під контролем вірмен, був повністю зруйнований і відтоді лежить в руїнах.

Вірменія заявила про удар безпілотників по своїй території

Міністерство закордонних справ Вірменії повідомило, що по військовій інфраструктурі на півдні країни вдарили азербайджанські безпілотники.

У відомстві агентству «Інтерфакс» заявили, що польоти безпілотників були зафіксовані в районі сіл Хнацах, Давид Бек і Арцванік, а крім військової інфраструктури від ударів постраждала і цивільна. Жертв і поранених немає.

Перед тим Вірменія заявила про знищення у своєму повітряному просторі двох азербайджанських безпілотників.

Зі свого боку Азербайджан заперечує застосування дронів в небі над Вірменією і наполягає, що жодних цілей на території Вірменії у нього немає.

«Збройні сили Азербайджану націлені лише на легітимні військові об'єкти на окупованих територіях», — цитує «Інтерфакс» заяву міноборони Азербайджану.

Схожі новини