Передплата 2024 «Добра кухня»

Західні спецслужби знайшли винних в отруєнні Навального

  • 16.10.2020, 18:35
  • 4 045

Низка європейських спецслужб дійшли до висновку, що отруєння російського політика Олексія Навального організувала ФСБ

Про це у п’ятницю повідомило The Guardian.

Як зазначає британське видання, до такого висновку дійшли спецслужби Франції, Великої Британії та Німеччини. Зокрема, через це ЄС та Велика Британія запровадила санкції проти керівника російської ФСБ Олександра Бортнікова.

Джерела видання стверджують, що отруєння здійснила «друга служба» ФСБ, яка займається боротьбою із тероризмом, екстремізмом та політичними загрозами всередині країни. Вони припускають, що спецслужбовці намагалися не вбити політика, а залякати.

Читайте також: Путін заявив, що Навальний сам отруївся «Новачком»

Нагадаємо, що Європейський Союз запровадив санкції проти російських високопосадовців через отруєння опозиціонера Олексія Навального 15 жовтня. Обмеження стосуються заборони на в'їзд до країн ЄС та заморожування активів на її території.

Вранці 20 серпня російському опозиціонеру Олексію Навальному стало погано в салоні літака. Борт екстрено приземлився в Омську і політика госпіталізували, російські медики заперечували, що це отруєння.

Невдовзі Навальний впав у кому, в якій перебував близько двох тижнів. Його перевезли до німецької клініки Charite, де лікарі діагностували в нього отруєння невідомими хімікатами.

Пізніше Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) виявила в організмі політика речовину, яка структурно схожа на «Новачок». Це та сама речовина, котру виявили у 2018 році після отруєння родини Скрипалів і, по суті, є хімічною зброєю, використання якою є під забороною у світі.

Ще у вересні 2017 року Росія звітувала про знищення «останнього кілограму» речовини на вимогу ОЗХЗ. Та результати аналізів ОЗХЗ показали, що Росія не тільки не припинила використання «Новачка», а й продовжила над ним роботу, вдосконалюючи його.

Схожі новини