Передплата 2024 ВЗ

Як у Трампа: ізраїльські ліки дозволять вилікувати коронавірус за кілька днів - вчені

  • 15.10.2020, 16:10
  • 1 018

Дослідники тель-авівського університету розробили спеціальний коктейль з антитіл, який, за їхніми оцінками, можна використовувати і як ліки, і як засіб для профілактики коронавірусу у людей з групи ризику

Про це розповіла керівник дослідження, завідувачка лабораторії людських антитіл відділення мікробіології медичного факультету Тель-Авівського університету Наталя Фройнд. Вона пояснила, на чому ґрунтуються її надії на появу нових ліків, передають Деталі.

«Наразі ліків від коронавірусу не існує. Є підтримувальна терапія. Але ми ще під час першої хвилі епідемії почали порівнювати антитіла в організмі людей, які перехворіли на коронавірус легко і у тих, у кого хвороба протікала важко, — розповіла Фройнд. — І виявилося, що у безсимптомних пацієнтів антитіла могли не вироблятися взагалі, що означає відсутність імунітету і небезпека повторного зараження. Тоді як у тяжкохворих антитіла дуже сильні, ми їх назвали «нейтралізаторами». І ми це використовували при створенні нашого препарату.

На питання, чи вважає вона, що новий препарат буде ефективним, Наталя Фройнд відповіла, що створений в тель-авівській лабораторії коктейль — гарне рішення для тяжкохворих до появи вакцини від коронавірусу.

«Я вважаю, що в найближчі місяці й навіть тижні сертифіковані вакцини з'являться, — пояснила вона. — Але нема чого чекати їх появи. Вакцина від звичайного грипу існує, але щороку від нього вмирають сотні тисяч людей. І ми не знаємо, як має відбуватися вакцинація. Може бути, що потрібна буде не одна, а три дози з інтервалом в три-чотири місяці. Тоді як наш коктейль важкохворі пацієнти зможуть приймати, не чекаючи появи вакцини. Це дасть їм надію виписатися з лікарні вже через кілька днів, як президент Трамп. Можна також давати коктейль з антитіл людям з групи ризику. Наприклад, медичним бригадам, які постійно контактують з інфікованими і бояться заразитися».

Схожі новини